Министърът на външните работи Сергей Лавров ще посети България през април. Това обяви в специално интервю за БНТ председателят на Групата за сътрудничество в горната камара на руския парламент Василий Иконников.

Руският сенатор Василий Иконников, който определя себе си като "изявен българофил", не знае дали президентът Владимир Путин ще посети България, но Сергей Лавров ще го направи през април.

Министрите на външните работи никога не идват просто ей така да си пийнат по един чай или по една чаша вино или просто да поговорят с колегите си. Със сигурност ще има нещо, коментира Василий Иконников.

Дошъл за честванията на 3 март, Василий Иконников с интерес следи и миграционната криза на юг от България. За конкретната криза на гръцко-турската граница има своя теза.

Това е всъщност голям проблем на ЕС и на Турция. Проблемът е изкуствен. Мисля, че усилията на българското правителство са правилно насочени, заяви Василий Иконников.

Ролята на Русия в Сирия е ключова за миграционните движения. С интерес се очакват резултати от разговорите между президентите Путин и Ердоган.

Съгласен съм с Вас, че Русия играе една от ключовите роли и Русия е заинтересована от това, в Сирия да има мир и по принцип на Балканите също да е спокойно. Затова тук усилията на Москва и усилията на България съвпадат, коментира още Василий Иконников.

За съдбата на "Балкански поток" Иконников е оптимист.

България има своите национални интереси и ще се съгласите с мен, че "Балкански поток" е икономически изгоден проект - първо, за самата България. България ще получава пари за това. Защо България трябва да се отказва от проекта? Под влияние и в угода на какви интереси и страни? Затова с одобрение се отнасям към твърдата линия на българското правителство и ръководството на страната "Балкански поток" да се реализира. Това е напълно правилно и отговаря напълно на интересите на България и Русия ще я подкрепя, заяви Василий Иконников.

Казва, че шпионските скандали между България и Русия са изкуствени. И няма да навредят на двустранните ни отношения.

Много добри са отношенията. През последните две години изградихме много добри отношения на най-високо политическо ниво. На ниво президенти - Путин и Румен Радев, няколко пъти са се срещали и говориха по телефона. Разбират се, чуват се един друг. Миналата година министър-председателят на Русия Медведев беше тук. И аз бях в състава на делегацията. Проведохме широки преговори. През юли председателят на НС Цвета Караянчева посети Москва. Седем години председател на НС не беше посещавал Москва. Много топло я приехме, тя произнесе реч в Държавната дума и се срещна с премиера. Това говори за факта, че руската страна се отнася много уважително към България и ние сме заинтересувани за това, да установим едни отношения, които да се разширяват, взаимоизгодните ни контакти - също. Трябва да се разширят контактите и между регионите в двете страни. И в руските, и в българските. Добри са отношенията и между общините, коментира Василий Иконников.

Но си изгонихме взаимно дипломати заради шпионските скандали.

Ако разгледаме нашата обща история на взаимоотношенията Русия-България, изгонването на дипломатите е една мъничка капчица, която дори не може да се брои като значима, е на мнение Василий Иконников.

Василий Икоников се разделя с думите, че България и Русия не са врагове.