Българските управляващи са свършили своята работа по предложението за преговорния процес на Скопие, заяви получилият мандат за формиране на правителство Асен Василев от "Продължаваме промяната" след приключване на преговорите с ДБ за съставяне на кабинет

"Ние си свършихме работата и виждате, че колегите от Северна Македония по една или друга причина смятат това предложение за прекалено пробългарско. Нека да сме доволни от това, че това пробългарско предложение създава проблеми на съседите, а не на нас", каза Василев.

По-рано днес българското Външно министерство заяви, че знае всички френски предложения, но спекулации у нас може негативно да се отразят в РСМ.

За утре президентът Стево Пендаровски свика заседание на Съвета за сигурност, на което ще бъде разгледано предложението на френското председателство. Премиерът Димитър Ковачевски и външният министър Буяр Османи защитиха предложението с аргумента, че с него македонският език става официален в Европейския съюз, предаде БНР.

България може да има каквато си иска за позиция за македонският език, но това не е позиция, приета и от Европейския съюз, заяви Буяр ОСмани. По думите му въпросът с македонският език е решен и всички лъжи, свързани с него трябва да бъде развенчани:

"В тази рамка пише чист македонски език, без никакви добавки. И от този момент става официален език на Европейския съюз в преговорния процес, а след това и при членството в ЕС."

В рамката, която трябва да бъде подписана с Европейския съюз, ще бъде посочено, че Северна Македония ще преведе законодателството на македонски език. България ще изрази своята позиция в изявление, което ще влезе в протокола.

Лъжа е, че двустранните исторически въпроси са заложени в рамката, каза още Буяр Османи.

Конституцията на страната ще бъде отворена и в нея ще залегнат правата на черногорците, хърватите и българите, каза външният министър на Северна Македония.

"Предишното предложение, което беше отхвърлено, казваше - конституционните промени, а след това начало на преговори. Сега има начало на преговори, първа междуправителствена конференция, започване на преговорите, цялостен процес на скрининг, до приключване на скрининга и преди отваряне на първата преговорна глава трябва да направим конституционните промени."

За понеделник е насрочена онлайн среща с българския външен министър Теодора Генчовска относно двустранния протокол, но той не е свързан с рамката и ще бъде подписан, когато правителството на РСМ одобри целия пакет.

Премиерът Димитър Ковачевски написа във Фейсбук, че са се появили много лъжи и спекулации около така нареченото френско предложение. Той също изтъкна, че македонският език ще бъде официален в Европейския съюз.

Тази вечер в 20 пред сградата на правителството в Скопие опозиционната ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу предложението на френското председателство.

За тази вечер в София е насрочен протест пред Френското посолство под мотото "Защити българите в Македония".