Не е изненада падането на правителството, мисля, че така се стекоха обстоятелствата, че очакваната подкрепа от още депутати от ИТН да тръгнат към подкрепа на правителството не се получи. Разбрахме, че и президентът не подкрепи на този етап такъв сценарий. От тази гледна точка, според мен, изненада нямаше. Това коментира пред Dir.bg социологът Васил Тончев от "Сова Харис" по повод падането на кабинета Петков. 

"Това, което предстои да стане, мисля, че е доста сериозна възможност за рестарт на "Продължаваме промяната", тъй като те си бяха оплескали нещата в много отношения и ще имат възможност сега да започнат наново. И по отношение на цените на горивата, и по отношение на съдебната реформа, която не мръдна и стъпка напред, която беше най-важна за тях. Вярно е, че тук имаха Троянския кон, който да отвлече вниманието в коалицията, в лицето на ИТН, но всичко това не се получаваше. Виждаме какво направиха и със Северна Македония, нито успяха да изяснят позицията си в Брюксел, нито в България. Изпуснаха инициативата и я предоставиха на ГЕРБ - този въпрос най-после да бъде развързан", коментира Тончев защо се е стигнало до тук. 

"Така или иначе, единственият шанс от предстоящите консултации е да се консолидира ново мнозинство под мандата на "Продължаваме промяната".

Не виждам как това би могло да стане с мандат на ГЕРБ или на друга политическа сила. Но при доста сериозен ремонт, както на кабинета, както и на урегулиране на отношенията им с останалите партньори и най-вече с президента. Там има някакъв шанс, но ако това не стане, нови избори ще им дадат също шанс, тъй като мисля, че не е угаснал в хората и в гражданското общество курсът за промяната", прогнозира анализаторът.

"И действително хората, които протестираха, сега ги виждаме отново консолидирани и отново на площада за отстояване техните искания да се случат и с голямата възможност на "Продължаваме промяната" пак да ги оглави. Според мен, той и самият Борисов го каза, че вотът беше поискан преждевременно и от тяхна страна. Но дава възможност наново да се подредят редиците и патосът на промяната да продължи", смята социологът.  

В коментар на обещанието на Кирил Петков, че няма да разговаря с Ахмед Доган и Делян Пеевски, с Бойко Борисов, с Костадин Костадинов, със Слави Трифонов и Тошко Йорданов, което пък го лишава от партньори, Тончев заяви: "Има възможност още депутати от ИТН да се отцепят, ако се направи сега кабинет в рамките на мандата, който ще получат. Ако това не стане, тогава на избори е най-вероятно, че Слави Трифонов няма да прескочи бариерата, заради очевидното разцепление и противоречие в неговата партия".

"Като се връщам назад, мисля, че чак такава подмяна на вота от елита на една партия не беше извършвана през последните 30 години.

И това е, което направи ръководството на ИТН. Целият патос, който ги поддържаше, това беше антиГЕРБ, антиДПС, патриотичните позиции и т.н. и в решаващ момент те се обърнаха на 180 градуса. Това няма как да не доведе до огромно разочарование при тези, които ги подкрепяха. Всъщност те откраднаха страшно много гласове от протеста, без да са участвали в него. За много хора, особено от провинцията, хора в активна възраст, прекалено екстравагантни им изглеждат либералните идеи на протестиращите в София. Те видяха друг вариант за промяна в ИТН", категоричен е социологът.

"След като те не успяха да направят правителство, станаха пета политическа сила. Сега в тази ситуация това съвсем ще ги свали надолу с възможност Стефан Янев да заеме тяхното място. Неговият проект има този потенциал и първите социологически проучвания го потвърждават. Така, че нещата вървят в такава посока.", предрече Тончев.

В отговор на въпроса дали новото правителство би било с премиер Кирил Петков, или не, Тончев заяви:  

"Това е също голяма възможност за тях, че и тук могат да направят ротация на базата на преговорите, които ще водят, и тук могат да направят съответните отстъпки и промяна и Кирил Петков и да не бъде премиер, което също им дава възможност за лавиране и преговори", смята Васил Тончев. 

"Продължаваме промяната" е възможно да направи ново правителство с крехко мнозинство и да удържи до местните избори, което ще устройва и ГЕРБ като най-голяма опозиционна партия. Никой не се натиска за властта в момента. Но ако това мнозинство не стане, не напуснат няколко депутата от ИТН, тогава изборите им дават същата възможност.", анализира той.

Възможно ли е сега ПП да управлява с ГЕРБ и ДБ? 

"Възможно е по линия на Народната партия в ЕС да стане някаква такава консолидация, но това значи сериозни рокади, при всички случаи отдръпване на Борисов на по-задни позиции и вероятно и на Кирил Петков, за да могат тези междуличностни отношения някак си да не пречат на такъв процес, но още мисля, че обществото не е узряло за такъв вариант. Но в бъдеще не го изключвам. В този момент обаче прекалено остри са противоречията между лидерите на партиите.", категоричен е социологът.