Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов участва в най-големия икономически форум в Централна Африка "Уганда - Европейски съюз", който се е провел на 9 и 10 март в Кампала. Той е в столицата на Уганда по покана на организаторите на престижния икономически форум, съобщиха от пресцентъра на неговата партия - НФСБ.

Снимка: Пресцентър на НФСБ

"Работата ни е в посока на това да създадем контакти и икономически връзки между държавите от Централна Африка и българския бизнес, тъй като страната ни има слабо развити икономически отношения с този изключително богат и перспективен район", е цитиран да казва  Симеонов на форума.

В съобщението се уточнява, че там той се е срещнал с президента на Уганда Йовери Мусевени, министър-председателя Рухакана Ругунда и  с Амелия Куамбадде - министър на търговията, промишлеността и кооперациите. По време на разговорите бившият вицепремиер осигурил възможности за българския бизнес - износ на пшеница за посев и ветеринарни лекарства са сред конкретните договорености.

От НФСБ подчертаха, че посещението на Симеонов е широко отразено от местната преса и публикуваха снимки.

Снимка: Пресцентър на НФСБ

Снимка: Пресцентър на НФСБ

Ето какво още се казва в съобщението:

"Икономическите взаимоотношения и възможностите пред българския бизнес в Уганда - един от перспективните райони за развитие в Централна Африка, обсъди на поредица от срещи с висшите държавници на Уганда зам.-председателят на Народното събрание".

Заместник-председателят на българския парламент се срещна и разговаря за перспективите в двустранните икономически отношения с президента на Република Уганда Йовери Мусевени. Срещата беше определена като изключително ползотворна и изпълнена с конкретика с оглед на възможностите пред бизнеса в България и нуждите на пазара в региона.

По препоръка на президента, Симеонов проведе и среща ръководството на земеделското министерство на Уганда. Договорен е бил износ на пшеница за посев и на ветеринарни лекарства. Също така са обсъдени и възможностите за обучение на студенти от Уганда в български аграрни и технически университети.

Почетният консул на Република Уганда у нас Ивайло Йотов ще предостави безвъзмездно на африканската държава самолет за борба със скакалците, които по думите на агроексперти са сред най-сериозните вредители на земеделската продукция в Уганда, стана ясно още по време на разговорите в столицата Кампала.

По време на двустранните разговори е било договорено и посещение на министъра на земеделието на Уганда и неговия екип у нас, с оглед на сключването на конкретно споразумение за сътрудничество между двете държави".