Дешчица дойде вчера пред дипломатическото представителство, където се бяха събрали демонстранти, разгневени от съобщението, че проруски сепаратисти са свалили военнотранспортен самолет край Луганск и 49 украински войници са загинали.

Министърът направи опит да убеди протестиращите да не прибягват до насилие. Междувременно те извършиха истински погром над руското посолство до късно през нощта- замеряха сградата с яйца, бомбички, чупиха прозорци, обръщаха дипломатически коли, свалиха руското знаме.

Дешчица заяви пред гневните украинци, че Украйна трябва да спазва международните си задължения, включително да защитава правото на Русия да има посолство в Киев. Тези думи не се харесаха на ядосаното множество, предаде БТА.

"Нима съм казал, че съм против вашия протест? Аз съм "за" вашия протест. Готов съм да бъда тук с вас и да кажа: "Русия, махни се от Украйна", заяви в своя защита Дешчица и добави: "Да, Путин е тъпак".

Фразата бе подета от протестиращите.

Външният министър на Украйна Андрей Дещица не изключи варианта Украйна да прекъсне дипломатическите си отношения с Русия. В разговор с обсадилите руското посолство в Киев вчера той уточни, че "това е най-крайният възможен вариант".

Председателят на комисията по външна политика към руската Държавна дума Алексей Пушков написа днес в "Туитър", че украинският президент трябва да смени външния си министър, защото "той не може да се контролира".

Освен това, в телевизионно интервю, Пушков предложи Москва да спре диалога с Киев и да прекрати доставките на газ.

Леонид Калашников, заместник-председател на същата парламентарна комисия, каза пред радио "Ехото на Москва", че не може да си представи как някой, особено руски представител, би седнал да преговаря с човек като Дешчица.

ИТАР-ТАСС цитира Константин Долгов, пълномощник по правата на човека към руското външно министерство, според когото проявата на украинския външен министър "за пореден път показва политическата култура, а по точно лисата на култура на хората, които са на власт в Киев".

Дешчица обясни пред радио "Ехото на Москва", че е използвал вулгарния език, за да удържи тълпата и да не допусне щурм на посолството, съобщи електронното издание Утро.ру.

В този момент главното бе да удържа хората, каза украинският външен министър, коментирайки разговора си с хората, обсадили посолството.

Междувременно днес стотици руснаци протестираха в Москва пред украинското посолство, но полицията не позволи ексцесии.

Неделя е ден за траур в Украйна заради 49-те загинали при свалянето на украинския самолет от проруски опълченци.

Някои от участниците в нападението срещу руското посолство в Киев са арестувани, съобщи днес пресслужбата на украинското външно министерство.