Текстът бе подкрепен единодушно от присъстващите 88 депутати в 100-местния парламент. Не се налага приетата конституция да бъде утвърдена от органите на централната власт в Русия.

Основният закон ще влезе в сила веднага след публикуването му в парламентарния вестник „Криымские известия”.

Говорителят на парламента на Крим Владимир Константинов съобщи, че конституцията може да бъде публикувана и да влезе в сила в събота.

Конституцията се състои от 10 глави и 95 члена, като основните разпоредби в документа са сходни с разпоредбите от конституцията на Русия.

В текста се посочва, че анексираният Крим е „демократична и законова държава в състава на Руската федерация, както и неин равноправен субект”. Текстът отбелязва, че „прекият израз на върховната власт на народа са референдумът и свободните избори”, а завземането на властта и узурпирането на правомощията са недопустими.

Конституцията регламентира три езика - руски, украински и кримско-татарски, като официални езици в Крим.

Висшето длъжностно лице (главата) на Крим като субект на федерацията ще бъде избирано от местните депутати за срок от пет години, но за не повече от два поредни мандата. Републиканският лидер ще формира министерски съвет и ще взема решения за оставка на местното правителство, ще може и да разпуска кримския парламент в случаите, предвидени от федералното законодателство и конституцията на полуострова. Може да бъде едновременно и министър-председател на Крим, предаде БТА.

Държавният съвет на Крим ще трябва да приеме нови закони за изборите, за правителството, за местния парламент и др. - общо към 300 закона, с които да се уреждат всички сфери от живота на републиката, щом влезе в сила новата конституция.

Република Крим и Севастопол като град от федерално значение са включени в списъка със субекти на Руската федерация според новата редакция на федералната конституция.

На 21 март руският президент Владимир Путин подписа закона за ратифициране на договора за приемане на Крим и Севастопол в Руската федерация. Путин подписа и закона за създаване на два нови субекта на РФ - Република Крим и града с федерално значение Севастопол.