Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди държавните и правителствените ръководители в ЕС да се подготвят за възможността за оттеглянето на Великобритания без споразумение.

Оказа се по-сложно, отколкото се очакваше, заявява той в писмо до европейските ръководители. Трябва все пак да запазим надежда, има добра воля за продължаване на преговорите, допълва Туск.

Той отбелязва, че Европейската комисия е предприела подготовка за такова развитие. В никакъв случай това не трябва да ни спестява усилия за постигането на най-доброто взаимоизгодно споразумение. Засега трябва да останем с тази нагласа. Нека не се предаваме, винаги нещата изглеждат невъзможни преди да са се случили, коментира Туск.

Ходът на преговорите с Великобритания, замразени за три дни, ще бъде основна тема на вечерята на участниците в Европейския съвет в сряда. Очаква се Европейският съвет да прецени дали да заседава извънредно през ноември, за да се даде допълнителна възможност за постигането на споразумение с Лондон извън първоначално предвидения преговорен срок.

В четвъртък държавните и правителствените ръководители от ЕС ще обсъдят въпросите с миграцията, киберсигурността, отношенията с Африка, предстоящата среща между ЕС и Арабската лига. По-късно към тях ще се присъединят представители на 21 азиатски държави за срещата ЕС-Азия. Участниците в този формат ще обсъдят възможностите за укрепване на международния ред, основан на правила, отбелязва Туск.