В момента прочистването продължава.

Правителственият контрол е възстановен из цяла Турция и макар някои групи превратаджии да са все още на свобода в Истанбул, те вече не представляват опасност, съобщи турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от частната телевизия НТВ.

По думите му все още се издирват някои военни служители на високи длъжности, като се очаква те скоро да бъдат заловени.

Сред арестуваните са 29 висши военни и петима генерали. Арестувани са главнокомандващите на втора и трета армии, както и командващият на военновъздушната база в "Инджирлик".

Същевременно бе съобщено за сблъсъци между турската армия и пучисти във ВВС базата в Коня.

В Анкара на полицията са се предали над 700 военни.

Главният военен съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - Али Язъджъ също е задържан.

ДПА информира, че е задържан и главният военен съветник на единайсетия турски президент Абдуллах Гюл - Исмаил Гюнешер.

Сред задържаните има и много магистрати. Според различни източници задържаните съдии и прокурори в цялата страна са близо или над 500.

Заповеди за арест са издадени на 140 членове на Конституционния съд и 48 членове на Върховния съд.

Вчера турските власти отстраниха от длъжност 2745 съдии. Уволнени бяха петима членове на Висшия съвет на съдиите и прокурорите. Операциите и арестите на магистрати в цялата страна продължават.

Анадолската агенция посочва, че арестите се извършват в рамките на "разследване във връзка с опита за преврат, извършен от терористичната организация на Фетуллах Гюлен".

Анкара разглежда общността на ислямския проповедник Гюлен, който живее в САЩ, като терористична организация, ръководеща паралелни структури на властта и целяща да свали правителството.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се закани да продължи да прочиства от всички институции "вируса", отговорен за опита за преврат в Турция. По думите на Ердоган опитът за държавен преврат на "терористичната групировка" на проповедника Фетхуллах Гюлен е бил пресечен благодарение на волята на народа.

Турският държавен глава съобщи, че министерствата на външните работи и на правосъдието на Турция ще се обърнат към САЩ и правителствата на страни от Запада с искане на Анкара да бъдат предадени поддръжници на Гюлен.

Ердоган, който говори на траурна церемония за прощаване с жертвите от стълкновенията, заяви още, че в страната продължават арести на поддръжници на Гюлен в редиците на въоръжените сили. По думите му тези хора са "разрушили" турската армия.

Той призова гражданите на страната да останат по улиците на градовете до "пълното отстраняване на последиците от опита за преврат". Президентът добави, че това не е проблем, "който ще приключи в рамките на 12 часа".

Президентът не изключи възможността за въвеждането на смъртна присъда за участниците в опита за военен преврат.

Международната общност призова Турция да избягва "колективни наказания" и да уреди ситуацията след опита за преврат съгласно основните принципи на демокрацията.

Френският министър на външните работи Жан-Марк Еро заяви, че провалилият се опит за военен преврат в Турция не дава безгранични права на президента Реджеп Ердоган за мащабни чистки в страната.

Искаме пълно върховенство на закона в Турция, заяви Еро по телевизия Франс 3. Но превратът не дава карт бланш на г-н Ердоган. Чистките са недопустими, трябва да се прилага законът, добави той.

Бихме искали в Турция да се наложи върховенството на закона, подчерта френският министър.

Турция полага усилия да предотврати икономически срив

Междувременно турският вицепремиер Мехмет Шимшек увери инвеститорите, че са взети всички необходими мерки за нормално функциониране на икономиката.

Централната банка на Турция обяви, че при нужда ще предостави "неограничена ликвидност" на банките, за да бъде запазена финансовата стабилност на страната след опита за военен преврат.

Турски медии съобщиха по-рано, че банката е провела извънредно заседание, за да обсъди необходимите мерки. След неуспешния опит за сваляне от власт на президента Реджеп Тайип Ердоган курсът на турската лира спрямо основните валути се повиши от 2,87 лири за долар и премина прага от 3 лири за долар. В момента един долар се разменя за 3,02 турски лири.