САЩ, вие трябва да екстрадирате този човек, заяви държавният глава пред хиляди свои привърженици в Истанбул.

"Обръщам се към президента на САЩ. Казвах, че вие трябва или да депортирате този човек, или да ни го предадете, но не бях чут. Сега, след този опит за преврат, отново повтарям: предайте го на Турция", каза Ердоган, цитиран от ТАСС и БТА.

Ердоган допълни, че Гюлен, който живее в щата Пенсилвания, е в списъка на Турция на издирваните терористи.

Той подчерта, че ако Турция и САЩ са стратегически партньори, те трябва да изпълняват условията на това партньорство.

За щастие опитът за преврат се осъществи не така, както искаха организаторите му, отбеляза турският президент.

По-рано днес движението на проповедника Фетхуллах Гюлен „Хизмет“ излезе със заявление, в което отрече да е участвало в провалилия се преврат в Турция.
„Нашият почетен президент Фетхуллах Гюлен винаги е подкрепял демокрацията и настоява, че не е отстъпвал от демокрацията когато и да е било през живота си.“, пише в заявлението.

"Хизмет" винаги е осъждало военните намеси и е демонстрирало желание за мирно съвместно съществуване, свобода и демокрация, пише още там.

„Това, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвинява „Хизмет“ е неотговорно и притеснително. Надяваме се , че Турция ще преодолее трудностите и ще се възползва като повод за укрепване на демокрацията от този тъжен инцидент“, се казва още в заявлението.

Ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, чиито последователи Турция обвинява за неуспешния опит за преврат, заяви, че пучът може да е бил инсцениран и призова народа на Турция да не разглежда военната намеса в положителна светлина.

Гюлен, който говори пред журналисти в щата Пенсилвания, каза, че демокрацията не може да бъде постигната чрез военна акция.

Ердоган отдавна обвинява бившия си съюзник Гюлен, че е изградил паралелна структура в съдебната система, армията, образованието и медиите, която има за цел да свали правителството.

Същевременно Гюлен каза, че не е привърженик на авторитарните режими, визирайки президента Ердоган и неговите методи на управление.

"Много пъти съм казвал, че съм поддръжник на републиканците и съм против авторитарните методи на управление. Оставям решението за това има ли демокрация или не в Турция на турския народ"
, заяви Гюлен в отговор на журналистически въпрос.

Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери съобщи, че не е получавал искане за екстрадицията на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, който от години живее в самоналожено изгнание в САЩ.

Хиляди привърженици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се събраха тази вечер в Истанбул, за да потвърдят подкрепата си. Симпатизантите на президента се събраха в азиатската част на града, откликвайки на неговия призив в Туитър да останат по улиците, тъй като все още е възможен нов изблик на насилие.

Държавният глава е наравил обръщение към множеството.

Истанбул е крепост на Ердоган, който беше кмет на града.

В Анкара поддръжниците на президента се събраха пред парламента, но бяха по-малобройни.