Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам.-председателят на "БСП за България" Драгомир Стойнев размениха днес остри реплики в парламента. Цветанов покани Стойнев на срещата с "Воля" и депутатите на Веселин Марешки, която се проведе в парламента. Мотивът - да се убеди, че няма нищо скрито-покрито и никаква сделка.

"Няма никаква сделка с "Воля", а идеи, които се обсъждат и реални политики, които се реализират. Поканихме Драгомир Стойнев да присъства, но разбрахме, че е напуснал парламента", коментира Цветанов. Той обясни, че една от темите в разговорите с "Воля" е била развитието на Северозападна България.

С оттенък на ирония Цветанов публично отрече също така между ГЕРБ и БСП да има сделка, защото от партията му щели да дадат подкрепата си за номинацията на социалистите за ЦИК.

По-рано Драгомир Стойнев обяви, че завръщането на БСП в пленарна зала ще е чак след предсрочни избори. Той трябваше сам да отбива атаките от мястото си в опразнената лява част на залата, след като управляващите се възползваха и му казаха в очите какво мислят за бойкота на БСП.

"Докато управляващите стоят в парламента и се водят дебати с обиди, отправяни постоянно между народните представители, докато не се обсъжда дневният ред на обществото, БСП няма място в залата. Не нашето място не е тук, а вашето", заяви Стойнев. Той изтъкна, че има толкова важен дневен ред на българското общество, а цялата пленарна зала се занимава с БСП. "И е нормално - това ще бъде победителят на следващите избори. Може да ви поканим да дойдете на нашия Конгрес, все пак голяма част от вас са бивши членове", подчерта той.

По повод изказването на Цветанов на тема приемственост, Стойнев коментира: "При нас също има, но странно как става от ваша страна - един кандидат на БСП го припознахте като ваш. Или сте го ползвали, или нямате кадърни и компетентни хора", каза още зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".

Стойнев се обърна и към патриотите: "Какво се случва с пенсиите? Този хаос е благодарение на вас, защото вие гласувахте и подкрепихте този модел, който води до намаляване на новоотпуснатите пенсии. БСП винаги е била против този модел."

Цветанов го предупреди БСП да не прехвърлят опита си с фалшифицирането на вътрешнопартийни избори върху националните. "Моля ви, недейте да ни занимавате с вашите вътрешнопартийни противоречия", апелира още Цветанов.

Данаил Кирилов пък попита вярно ли е, че от Корнелия Нинова е било спуснато окръжно да се гласува за определени хора в листата преференциално, за да се елиминира Станишев.

Нападките обаче загрубяха, когато думата взе Валентин Касабов от НФСБ в ОП.

"Къде са, в гората ли са? В землянките ли са?", потърси от микрофона соцдепутатите зам.-председателят на НФСБ. "Обаче, като дойде време за заплати, тук са. Какво ще кажете на гладните пенсионери? Какво да вземем - автоматите и разстрел, кого да възкресим - Сталин или Ленин? Продължавайте, предайте на партизаните, че мандрите свършиха", изригна заместникът на Симеонов. В своя защита Стойнев отвърна, че цялата пленарна зала в момента, когато уж избира ЦИК, се занимава с БСП и номинациите й за евролистата, понеже е очевидно, че социалистите са следващите управляващи.

Цветанов каза също, че на "Позитано" 20 "вие там фалшифицирате нещата, а тук излизате и казвате съвсем друго". Той репликира, че номинациите в ГЕРБ за евролистата са приключили, предстои окончателното решение, "но ние дори се отваряме за диалог с други партии, докато вие се затваряте дори за самия председател на ПЕС", отсече зам.-председателят на управляващата партия с намек за обещаната квота на СДС в листата.

Въпреки упреците и разменените стрели между двамата, Цветанов поздрави и от трибуната Драгомир Стойнев за присъствието му в залата на фона на липсата на останалите социалисти и отново последваха аплодисменти.

ДПС не участва в дебатите срещу единствения социалист в залата, а самотата на Стойнев бе нарушена от Емил Димитров-Ревизоро, който реши да седне до него на празния ред.