Около 15,7 млн. лв. ще са нужни на Централната избирателна комисия за подготовка и организация на предсрочните избори на 11 юли. Това е прогнозната сума в изпратеното вчера писмо от ЦИК до Министерството на финансите, което трябва да изготви план-сметката за вота, съобщи "24 часа".

Най-голямото перо - 14 млн. лв., ще отиде за материално-техническото осигуряване на изборите. Тук влизат средствата за отпечатване на хартиените бюлетини, компютърната обработка на данните от гласуването, доставката на нови машини, с каквито ще се гласува и в секциите с над 300 избиратели в чужбина, логистика, софтуер и разяснителна кампания сред избирателите.

8 млн. лв. е прогнозната сума за покупка на нови машини, стана ясно по време на дебатите сред членовете на ЦИК. 1,2 млн. лв. се предвиждат за медийни пакети, на които имат право партиите, коалициите и независимите кандидати за народни представители. 300 000 лв. пък се предвиждат за обучение на РИК и СИК. Все още не е ясно колко точно машини ще трябва да се купят. Затова на заседанието възникна дебат между членовете на ЦИК дали отсега може да се посочи конкретна сума, която ще е нужна за купуване на устройствата.

В някои по-големи секции в страната може да се наложи да има по 2 машини за гласуване, допусна зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Затова според нея комисията трябва да направи експеримент какъв е броят на гласоподавателите, които могат да гласуват с едно устройство. ЦИК очаква данни от "Информационно обслужване" в колко секции зад граница са гласували над 300 души, за да се изчисли колко машини са нужни за тях, уточни по-рано вчера Матева пред bTV.

Комисията ще подготви и мащабна разяснителна кампания в страната, която да покаже на избирателите как се гласува с машина. Матева обяви и че има 78 устройства в областните дирекции на МВР, но с тях не е гласувано на избори.

"Колегите, които са били в предишната ЦИК, казаха, че тези машини по някаква причина са били изпратени от доставчика по "Еконт" до РИК без санкцията на комисията. И така е преценено в този момент - и смятам, че е правилно - да бъдат съхранени в полицията", обясни тя.

По-късно в четвъртък другият зам.-председател и говорител на ЦИК Цветозар Томов уточни, че "арестуваните" в МВР машини не са 78, а 10. Между 400 и 500 машини допълнително трябва да осигурим за изборите, смята той. Според него "най-тежкият проблем е хората да преодолеят страха си от новия начин на гласуване".

Иначе физическото преместване на машините по секциите не е потежко от доставянето на бюлетини, посочи той пред Нова тв. Как ще става технически видеозаснемането при оформяне на документите след края на изборния ден, ще се обсъжда и решава тепърва от ЦИК.