Трансадриатическият газопровод (TAP-ТАП) днес е "безполезно" начинание, имайки предвид спада на потреблението в Италия и ще бъде "преразгледан", каза днес пред Ройтерс новият италиански министър на околната среда Серджо Коста, цитиран и оъ БТА. Това предвижда програмното споразумение за съставяне на правителството "Движение 5 звезди - Лигата", уточни Коста.

"Досието TАП е на масата и вече го разглеждаме приоритетно, имайки предвид , че е едва третият ни работен ден. Предварителната нагласа е, че като се има предвид стратегията в областта на енергетиката и намалялото потребление на газ, това начинание към днешна дата изглежда безполезно", изтъкна министърът в Уотсап (Whatsapp) в отговор на многобройни въпроси.

"Проектът ще бъде преразгледан така, както е заложено в програмното споразумение на правителството", добави бившият генерал на карабинерите и специалист по екомафията, без да представя подробности по темата.

Газопроводът TАП се реализира от международен консорциум, в който италианската компания Снам (Snam) притежава 20 процента. Предвижда се по газопровода да започне да се доставя газ от Азербайджан в Италия до 2020 година. Друга италианска компания, Саипем (Saipem), се очакваa да построи микротунел за транспортиране на газа през Адриатическо море. Акостирането е в Мелендуньоo, в областта Пулия.

Местното население твърдо се противопоставя на проекта.

Газ от Азербайджан ще идва и по Трансанадолския газопровод TANAP, който ще бъде официално в експлоатация от 12 юни 2018 година. В началото на 2020 година към TANAP ще се присъедини ТАР и така общо 16 милиарда м3 азерски природен газ ще потекат към Европа.

Акционери на TANAP са азербайджанската компания SOCAR (Сокар) с 58%, турската BOTAŞ (Ботас) с 30% и британската ВР с 12%.