Това е изводът от проверката, който съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде „Фокус”.
Трайков съобщи и друг детайл - установено е, че през 2007 година се взема решение за разпределяне на дивидент за финансовата 2006 година, държавата тогава има мажоритарно участие под условие, че дивидент няма да се изплаща, ако има решение на Министерския съвет. Такова няма, така че дружеството дължи на държавата дивидент от малко над 1.3 млн. лева, които е трябвало отдавна да бъдат внесени.
Опити от страна на икономическото министерство да сигнализира финансовото за неполучената сума са останали без последствие. Ново писмо е изпратено от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма до Министерство на финансите за завеждане на иск към панаира.
Промените в собствеността на Международния панаир в Пловдив не представляват приватизация, а преструктуриране на капитала. Това е становище, огласено от председателя на Съвета на директорите на дружеството Георги Гергов, предаде БТА. Той добавя, че панаирът е бил в забранителния списък за приватизация, където е трябвало да остане до приемането на стратегия за преструктурирането му. По думите на Гергов стратегията е изработена и приета през 2006 г. и предвижда влизането на частен инвеститор в държавната фирма. По този начин от една страна панаирът отпада от списъка с мораториум за приватизация и от друга собствеността му се преобразува и дялове имат държавата, община Пловдив и частният инвеститор, допълва Гергов. Разпределянето на дивиденти не се решава от Министерския съвет, а от борда на директорите, добавя той.