"С новия служебен министър Николай Павлов енергетиката е в добри ръце. Той е финансист и аз лично съм спокойна за сектор „Енергетика”, тъй като съм сигурна, че ще има приемственост в сектора и ще се надгражда на база на това, което направихме през последните две години", заяви пред bTV бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Тя допълни, че Павлов е от нейния екип, работили са две години заедно, бил е финансов директор на „Булгаргаз”, а от миналата година е изпълнителен директор на „Булгаргаз”.

В коментар на твърденията на БСП, че състоянието на енергийната система е много лошо, Теменужка Петкова заяви, че оставят в сектор „Енергетика” финансова стабилност и стабилност от техническа гледна точка на цялата енергийна система.

"От това, което чух от Румен Овчаров, усетих нотка на разочарование, че сме се справили с тази ситуация и разочарование едва ли не от това, че няма режим на тока. Много им се искаше на колегите от БСП да има нещо такова, което да създаде смут в системата, да изнерви българските граждани", коментира бившият енергиен министър.

Във връзка с доклада на Електроенергийния системен оператор, в който се твърди, че има код „Тревога” и депутатите от БСП са носили в парламента, Теменужка Петкова заяви:

„Това е един доклад от Електроенергийния системен оператор до министъра на енергетиката, т.е. до мен, който преди да стигне до мен беше стигнал до колегите от БСП.

Това, което пишеше в доклада буди тревога, но когато човек започне да анализира това, което пише в доклада, му става ясно, че това са само едни думи, зад които на практика не стоят никакви реални факти и обстоятелства, които да подкрепят тези тези".

В този доклад се съдържат абсурдни неща: Хората от ЕСО обясняват как в рамките на своите законови правомощия са предприели действия, като едно от тях е да спрат ремонтите на роторните багери в Мини "Марица-Изток". Те нямат законова, нито нормативна компетентност да правят това, обясни бившият министър.

По думите й тя е била изненадана хора, които дълги години работят в системата, да й предлагат НЕК да внася енергия, която да продава.