Лидерът на ПЕС Сергей Станишев заяви пред БНР, че България ще е следващият член на т.нар. "чакалня" на еврозоната и че родените през 2007-а ще получават заплатите си в евро у нас през 2025 г.

"България, вярвам, ще бъде следващият член. Това не означава, че ще се случи утре. Ние трябва да започнем пътя", каза Станишев в предаването "Неделя 150" на "Хоризонт".

"Аз смятам, че поколението от 2007 г. могат да стъпят на пазара на труда през 2025 г. и да получават вече заплатите си в евро - при това, надявам се, доста по-високи от днешните", посочи лидерът на ПЕС.

Станишев бе организатор на дискусия по-рано тази седмица в София "България в еврозоната. Икономическата логика срещу митовете", която той определи като успешна и наред с това подкрепи усилията на правителството за укрепване икономиката за по-скорошно приемане в ERM 2.

"За мен е важно и смятам, че това е правилна политика - достатъчно бързо и в кратки срокове са влезем в ERM 2. Новината от форума беше, че премиерът Борисов каза, че смята, че една година е реалистичен срок за тази цел", каза Станишев.

Той припомни, че комисарят (Пиер) Московиси, който е социалист, е човекът, който предложи от страна на ЕК да има специален механизъм и инструмент - в това число финансов, за подпомагане на страни, които желаят да влезнат в еврозоната за подготовка.

"Това трябва да използваме като страна, за да направим икономиката ни по-силна и по-успешна от момента на влизането ни в еврозоната", каза Станишев.

Според него България и обществото трябва да са наясно с перспективите за въвеждане на еврото, има ли рискове и как да бъдат преодолени, както и какви са ползите.

"Аз съм доволен, че тази трета публична конференция по важни теми, касаещи всеки един българин, свързани с бъдещето на България в ЕС, нашето позициониране, нашите интереси и формирането на консенсус по ключови въпроси, беше успешна", каза той.

По мнението на лидера на ПЕС "винаги е по-важно да си на масата във вземането на решенията, отколкото да си в менюто, за да изпълняваме нещо, което други са решили".

"Това е първият въпрос - затова е важно влизането в еврозоната, наред с другите аргументи. Вторият въпрос - какви са ползите, има ли рискове, каква е тяхната степен и как да се менажира, и най-вече как България да направи своята икономика по-силна, защото не бива да имаме илюзии, че което и да е решение автоматично създава просперитет, богатство за страната и хората. Ние трябва да направим първо нашето домашно - да направим по-конкурентоспособна нашата икономика и на тази база да влизаме и в еврозоната", заключи Сергей Станишев.