В своето изказване на конференцията "Европа отново на път - икономическата логика срещу митовете" председателят на ПЕС Сергей Станишев посочи, че България е длъжна да направи всичко възможно за приемането й в Еврозоната.

"Сега е моментът да направим решителна крачка да превърнем тази задача приемането на еврото в национален приоритет. Необходимо ни е да се обединим всички политически сили, за да постигнем успех", каза Станишев.

Според него от това зависи дали родените в годината на приемането ни в ЕС - 2007 г., българи ще получат първите си заплати, навлизайки на пазара на труда в евро. Това би могло да стане през 2025 г.

Станишев смята, че срокът е разумен и изпълним.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев и премиерът Бойко Борисов на конференцията "Европа отново на път - икономическата логика срещу митовете"

Снимка: Иван Григоров

Лидерът на ПЕС предупреди, че за успеха е необходимо обединяването на всички усилия - на БНБ, правителство, политически сили, представени в Народното събрание. Той изтъкна, че е жизнено важно решителните стъпки за изпълнение на тази задача да бъдат направени тази година.

Сергей Станишев посреща гостите на конференцията

Снимка: Иван Григоров

През 2019 г. ще има избори за Европейски парламент, ще има нова комисия и никой не знае каква политика тя ще води, за това трябва да сме в чакалнята на Еврозоната до тогава.

Николай Василев и Огнян Герджиков на конференцията Европа отново на път

Снимка: Иван Григоров