"Сърбия няма да стане част от антируската истерия и няма да признае Косово, заяви днес сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин по повод днешната резолюция на Европейския парламент за Сърбия", предаде Танюг, цитирана от БТА.

Европейският парламент прие днес резолюция, в която се изразява подкрепа за членството на Сърбия в ЕС, но Белград е призован спешно да въведе санкциите срещу Москва, каквито евросъюзът наложи заради руската инвазия в Украйна.

В текста на резолюцията е посочено също така, че се очаква Сърбия и Косово да подпишат правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията "на базата на взаимно признаване".

"Докато (президентът) Александър Вучич ръководи Сърбия, ние ще бъдем държава и няма да станем част от антируската истерия, както и няма да признаем т.нар. Косово. Дори и да правим всичко, което лицемерите от ЕС искат от нас, кой ни гарантира, че това е краят на изнудването", попита Вулин.

Според него днешната резолюция на Европейския парламент, в която се настоява Белград да въведе санкции срещу Русия и да признае Косово, за да продължи пътя си към еврочленството, е лицемерие.

"Лицемерието не е болест, ако беше Европейският парламент щеше да има нужда от колективна терапия. От избухването на конфликта в Украйна ЕС не се е държи като съюз от държави, а като група от територии, които нямат нито собствена политика, нито собствени интереси, затова Сърбия като независима държава толкова им пречи", каза Вулин в изявление.

Белград не признава обявената през 2008 година независимостта на някогашната сръбска област Косово.