Основният приоритет на Министерството на здравеопазването е справянето с Covid кризата и подготовката на здравата система за евентуално усложняване на ситуацията. Поех поста с ясната идея, че с опита си мога да помогна. Със сигурност няма да тръгна да правя големите реформи в здравеопазването, тъй като целите на това правителство не са тези. Това заяви на пресконференция служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който представи екипа си и приоритетите в работата на ръководеното от него ведомство.

Той обясни, че държи да бъде осъществена приемственост, а някои от инициативите да бъдат продължени и надградени. 

"Има доста неща, които не са започвани. Имаме намерението да ги стартираме. Със сигурност, тъй като нямаме парламент, ще трябва следващото редовно правителство да ги продължи", каза още Меджидиев.

Здравният министър изтъкна, че в началото на следващата седмица експертите ще обсъдят евентуално намаляване на срока на карантината за пациентите с коронавирусна инфекция.

"Смятам, че тя трябва да бъде намалена. Ще се опитаме ваксинираните да получат по-кратък период за изолация. Проблемът е, че нивото на ваксинация срещу COVID-19 в страната е много ниско. Държавите, които намалиха карантината, имат над 70 процента ваксинация, а при нас ваксинационното покритие е около 30 процента, добави той.

Идеята му е у нас на петия или на седмия ден да се прави тестване с антигенен тест и ако той е отрицателен, да се прибегне до освобождаване от карантина.

Д-р Меджидиев припомни, че още през първите дни на работа на служебното правителство са осигурени достатъчен брой интензивни легла, което е решаващо при евентуално тежка ситуация, както и е взето решение за отпускане на безплатни антигенни тестове. 

"Със сигурност те не са в достатъчен брой, но още следващата седмица ще бъдат отпуснати средства и за защитни средства, и за безплатни антигенни тестове, както и за това да се подсигури заплащането на хората, които извършват ваксинацията", посочи служебният здравен министър.

Снимка: БТА

По думите му в около 17 области в страната са започнали работа мобилни групи, които посещават труднодостъпните региони да тестват желаещите и да ваксинират всеки, който желае да бъде ваксиниран, тъй като не всички хора имат възможност да пътуват.

"Съвместно с Бърза помощ успяхме да организираме още екипи в София, които да могат да обслужват населението с цел скъсяване времето на пристигане на линейката, когато има повикване", обясни здравният министър.

Д-р Асен Меджидиев допълни, че извън епидемиологичната обстановка, това, върху което ведомството основно ще работи е "един наболял проблем, с който никой министър не пожела да започне".

"Това е механизмът за остойностяване на лекарския и сестринския труд. То е част от по-мащабната реформа на здравеопазването. Заплащането в здравеопазването е много ниско и категорично трябва да се направят механизми, с които то да бъде остойностено както трябва. Всяка една клинична пътека е остойностена както трябва, единственото, което липсва там е заплащането на лекарския и сестринския труд", подчерта служебният здравен министър.

Той представи и екипа си, в който влизат д-р Тома Томов, д-р Лидия Чорбанова, д-р Александър Златанов, а политически съветник ще е доц. Бакал Иванов.

Служебният здравен министър съобщи, че вчера е избран нов Надзорен съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който ще се ръководи от д-р Златанов.

"Още в понеделник се свиква първото съвещание, на което да бъде приет анексът за допълнителни средства на лечебните заведения", завърши д-р Меджидиев.