"На Бойко Рашков му е отнето нещо, което не е притежавал. Той в този момент беше университетски преподавател. Чисто политически акт беше обявеното от бившия директор на ДАНС, че на служебния министър на вътрешните работи му е отнет достъпът до класифицирана информация" - това коментира пред БНР експертът по сигурност Славчо Велков.

Вчера Рашков уточни, че към онзи момент - 2019 година, е бил завеждащ катедра "Наказателноправни науки" в УНСС и не е имал абсолютно никаква служебна необходимост да има достъп до класифицирана информация.

Велков каза още, че от Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) също са действали политически в този случай: "Все едно на мен да ми отнемат титлата Негово превъзходителство, ама аз нямам такава титла".

"Отнемането на допуск до класифицирана информация е индивидуален административен акт, който не съдържа мотиви, не очаквайте някой да ви съобщи причините за това", коментира междувременно пред Националното радио Цвета Маркова - бивш председател на ДКСИ, като уточни, че само се посочва правно основание за това, но не и фактически обстоятелства.

Тя подчерта, че ДКСИ е потвърдила издаването на разрешение на допуск до класифицирана информация на Бойко Рашков и неговото отнемане, както и факта, че той не е обжалвал отнемането.

По думите ѝ министрите по закон имат право да работят с класифицирана информация, без да са преминали през процедура по проучване.

Маркова обаче беше категорична, че "би трябвало отнемането да бъде съобщено на лицето".

"Ако ДАНС нямат писмени доказателства относно връчването или връчването при отказ, тогава излиза, че срокът за обжалване на този акт не е започнал да тече. Ако тепърва той ще се връчва на министър Бойко Рашков, би следвало той да има административно право да го оспори пред ВАС. Ако това е така", каза още Маркова по повод заявеното от Рашков, че изобщо не е знаел, че все още има допуск до секретни данни, камо ли че му е отнет.

Тя обяви, че информацията за издаване или отнемане на разрешение до класифицирана информация е публична и не представлява класифицирана информация.

Славчо Велков коментира още, че, ако контраразузнаването си е вършило добре работата, не би трябвало в страната ни да има руска шпионска мрежа, за която "ДАНС се хвалят сега, че са разкрили".

Експертът по сигурност беше категоричен, че твърденията за подслушване не се доказват от политиците, а от компетентните институции:

"Доказването може да стане с извършване на проверка. Тя е възложена на Националното бюро за контрол на използване на СРС. Следите могат да бъдат заметени, но следи остават".

Според него става въпрос за незаконно подслушване на политици:

"Един политик да е, да не са 82-ма, трябва да докажат от ДАНС, че той се е готвил да извърши тежко престъпление. Трябва да е обосновано според закона. Цялата грозотия тук е, че това се е извършило в момент на политическа надпревара. Това още един път показва, че тия хора са били страшно политически ангажирани, защото са очаквали, че и този път ще им се размине. Не, няма да им се размине, мисля аз".