Мерките са одобрени и от КТ „Подкрепа“, и след заседанието с работна група до края на седмицата, отиват на тристранен съвет за сътрудничество, предаде БГНЕС.
Като част от антикризните мерки се предлага удължаване на максималния срок за получаване на обезщетения за безработица от 12 на 18 месеца, въвеждане на линията на бедност, като критерий за целите на социалното подпомагане, разширяване на ваучерното хранене и контрол на средствата отпуснати от Българската банка за развитие (ББР). „Имаме сигнали, че банките взимат средства от Българската банка за развитие при ниска лихва и ги депозират в други банки, вместо да ги представят на бизнеса, сподели вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.
От синдикатите предлагат при несъстоятелност на предприятието работниците да могат да получават за срок от 6 месеца по 400 лв. обезщетение, а не както в момента 3 месеца по 220 лв. , както и понижаване на лихвите по кредитите.
Според президента на КНСБ д-р Желязко Христов преразпределението на 38 % от БВП през бюджета за 2010 г. е твърде ниско и рисковано. „При нас се залага на износа като фактор за икономически растеж, обясни Христов, като се подценява вътрешното потребление и не се стимулира“. От конфедерацията обаче, одобряват вдигането на минималния доход на самоосигуряващите лица на 420 лв., но не и намаляването на осигурителните вноски.
Според Христов това може да принуди следващото правителство да вдига данъците и осигуровките. "Минималните доходи трябва да отидат или на ръст, или да има необлагаем минимум", изтъкна д-р Христов. Той посочи, че иначе 240 хиляди души рискуват да останат по-бедни и да бъдат под прага на бедност. Не сме оптимисти, че намаляването на осигуровката с два процента за  2010 г. ще доведе до съхраняване на 100 хиляди работни места, каза още Христов, цитиран от БТА.
Левицата ще внесе предложение за увеличение на минималната работна заплата за следващата година, стана ясно още след среща на председателя на ПГ на "Коалиция за България" Сергей Станишев с представители на на КНСБ и на КТ "Подкрепа". Попитан с колко ще предложат да нарасне минималната работна заплата, Станишев уточни, че от "Коалиция за България" ще направят своите разчети и ще дискутират въпроса със синдикатите. Ако няма пари в бюджета, алтернатива е въвеждането на необлагаем минимум за ниските доходи, посочи той.
През август безработицата у нас е била 7,88 процента, като тя се е увеличила спрямо юли с 0,26 процента. Така безработните са 292 000 души. Това каза по-рано по БНТ министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от Дарик. Ситуацията във фирмите е много тежка, но според него по данните на Агенцията по заетостта до края на годината безработицата ще бъде задържана под 10 процента. Министерството на труда и социалната политика е разработило много важни мерки, с които да се подпомогне пазарът на труда през следващата година, които включват намаляване на осигурителната тежест с 2 процентни пункта, каза още Тотю Младенов. Ако работодателите са лоялни, ще могат да запазят около 60 000 работни места. Самите те са заинтересовани да запазят работниците си, коментира Младенов. Най-тежко е в няколко отрасъла като БДЖ например, където има масови съкращения, 2554 лица са съкратени през август, както и в съпътстващите производства, свързани с Кремиковци, като пристанищата.
Младенов защити предложените мерки за ограничаване на чуждестранните работници извън страните от ЕС у нас. Той подчерта, че не става въпрос за протекционизъм, а за правила, които са валидни и в други страни от ЕС. По думите на министъра в условия на криза най-важното е да се защити трудовият пазар, което е и целта на тези мерки (Виж линка).