Шест политически партии от левия спектър са готови да си сътрудничат и да предложат ляво управленско решение на България след ГЕРБ. Такава заявка бе дадена на дискусия, организирана от АБВ, в която участие взеха и представители на ръководството на БСП, предаде БНР.

Според лидера на АБВ Румен Петков и зам.-председателя на БСП Кирил Добрев, който е кандидат за лидер на партията, незабавната оставка на правителството на ГЕРБ и главния прокурор е неизбежна.

Румен Петков посочи в началото на дискусията, че предложенията на ГЕРБ за промени в Конституцията са "несресани" и заяви, че те не засягат генералните въпроси, свързани с бъдещето, тъй като никой не говори за правомощията на главния прокурор, за конструирането на един Висш съдебен съвет, който да е независим както политически, така и икономически.

"Основната цел е обществото да види, да осъзнае, че алтернатива има, че тази алтернатива има своите ярки политически носители, че има съдържание от политическа гледна точка, от експертна гледна точка. Шест политически партии участват днес. Това е формат, който цели да покаже, че има алтернатива, но не формат, който се подготвя за съвместно участие в избори", заяви Румен Петков.

Кирил Добрев допълни:

"Алтернатива естествено, има. Изборът на обществото днес е дали алтернативата да бъде лява или дясна. Факт е, че Борисов си отива. Дали ще е след два дена, дали ще е след месец и половина, дали ще е след избори по стария, по новия модел, той си отива".

Заместник-председателят на БСП Кирил Добрев призова за лява алтернатива за България.