Представители на левицата обсъждат темата: „България в ЕС: национална сигурност, външна политика и отбрана”, предаде  „Фокус”.
Вчера те дискутираха икономическата политика и набелязаха целите си при смяна на властта. Днес БСП представи поредния си управленски проект „Национална сигурност, външна политика и отбрана”.

По думите на Станишев - противно на логиката и очакванията след влизането на България в ЕС, ставаме все повече затворени в себе си, все повече се изолираме. Темата за сигурността, отбраната, въоръжените сили се дискутира все по-малко. А светът става все по-глобален и независим.

Станишев обясни, че във футбола, всеки може да играе, но в един отбор може да има блестящи играчи, може да има и посредствени, слаби играчи. Това важи и за членството на България в ЕС – може да бъде активен фактор, да отстоява своя национален интерес, а можем да бъдем и само консуматори на сигурност, коментира лидерът на БСП.
Неговата партия имала какво да предложи като алтернатива в тази област.

През предишния мандат били постигнати много конкретни неща в тази област. „Днес премиерът пътува в чужбина много повече, отколкото аз. Само че каква е ефикасността и резултатността от тези пътувания?”, попита Станишев. По думите му - в настоящия мандат, въпреки многото фанфари и шум, правителството не успява да осигури подкрепа за членството на България в Шенген.

Едно от сериозните постижения на предишния мандат е приемането на Закон за диполоматическата служба. По думите на Станишев - много е смешно, когато сега управляващите заявяват, че над 30 посланици не се ползват с доверието на правителството (поради съпричастност към комунистическите тайни служб - бел.ред.). Всяко лустрационно действие на сегашната власт ще среща много политически, правен и друг отпор от страна на БСП, заяви Станишев.
По думите му външно министерство е напълнено с политически назначения. Не се виждат самостоятелни външнополитически цели на България, освен Шенген, а присъединяването на страната към Шенген е закъсняло.