Дипломатическото представителство на Москва от десетилетия стопанисва имота, без да има документи за собственост, съобщи bTV.

Земята, на която е построена хижата обаче е под заливната кота на язовира - територия, която съгласно Закона за водите е публична държавна собственост и изключва каквито и да било претенции от руска страна. "Няма представен документ някой някога да е предоставял право на ползване на този имот в целия му обхват", информира арх. Надежда Игнатова.

Преди 3 години руската страна прави опит за придобиване на имота по давност. Основният аргумент, който се изтъква е, че посолството стопанисва земята от десетилетия. Областният управител на София обаче отказва.

Освен това, за част от земята, на метри от брега, има заявления от наследници на бивши собственици, преди комунистическия режим да предостави без документи мястото на съветската мисия.

От руското посолство в София не пожелаха да кажат с какви документи биха доказали собствеността и законността на имота. "Само това мога да ви кажа за момента. След като случаят бъде разгледан от работната група ще можем да дадем повече информация", заяви Мария Смирнова.

От Министерство на външните работи обаче са категорични, че по отношение на този имот по време на преговорите - компромис няма да има. "Той не е обект на преговори между двете правителства. Междуправителствената спогодба от 70-та и 74-та, с протоколите към нея, също не съдържа упоменаването на този имот. Така че - не, той не е част от нашите преговори", съобщи говорителят на МВнР Весела Чернева.

Само преди дни министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев заяви, че навсякъде, където има в сила заповеди за премахване на незаконни обекти, те ще бъдат премахнати. А багерите ще тръгнат към язовир "Искър" следващата седмица.