Шефът на "Газпром" Алексей Милер заяви вчера, че проектът "Южен поток" не е спрян, нито замразен.

На пресконференция днес Йотингер каза, че позицията на ЕК, подкрепена и от държавите от ЕС, е че трябва да се спази действащото общностно законодателство.

"Това законодателство важи за всяка енергийна инфраструктура, както и за доставчиците. На първо място този въпрос е свързан със законодателството за конкуренцията, а също и за околната среда и обществените поръчки",
поясни той.

По думите му, поддържа се постоянен контакт с държавите, през които се предвижда преминаването на "Южен поток" (България, Австрия, Италия, Гърция, Унгария и Словения).

Премиерът Пламен Орешарски потвърди днес в парламента, че е разпоредил на всички участници от българска страна да прекратят всички процедури по "Южен поток" след препоръка на ЕК. Стана ясно, че има договор по проекта, но информация за него премиерът не разкри.

"България има един месец да изчисти съмненията на ЕК за "Южен поток" - до 4 юли.

"Важното за нас е междуправителствените споразумения (с Москва), които стоят в основата на проекта и донякъде не съответстват с правото на ЕС, да бъдат променени", заяви Йотингер.

Той припомни, че в края на миналата година ЕК получи мандат от шестте държави от ЕС да преговаря от тяхно име с Москва по промяната на сключените междуправителствени споразумения. Подобни преговори започнали на техническо равнище и засега не продължават "по една проста причина" - руската страна отнесе въпроса до Световната търговска организация (СТО)".
Така се поставяли под въпрос правилата на единния пазар в ЕС.

"Няма много логика да преговаряме в условия на оспорване на европейското законодателство. Обжалваме руските претенции пред СТО, за да останат без последствие. При "Северен поток" достигнахме до съгласие на основата на преговори", заяви Йотингер.

Йотингер: Не се огъвайте пред руснаците

Преди това той призова страните членки да проявят твърдост и единство спрямо Русия след спирането на строежа на "Южен поток", за да принудят "Газпром" да спазва правото.

"Не Комисията е заплашена. Ние прилагаме правилата, които вие сте одобрили", заяви еврокомисарят на министрите на енергетиката на 28-те, събрали се в Люксембург, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По думите му руснаците отлично са запознати с европейските правила, обаче не ги приемат.

"Ние не бива винаги да се огъваме пред руснаците, за да им доставяме удоволствие", предупреди Йотингер.

Еврокомисарят призова най-вече италианските власти да не позволяват Русия да им диктува тяхната политика.
Преди дни италианският премиер Матео Ренци е предложил да се изготви съвместно писмо до ЕК в подкрепа на „Южен поток”, подписано от лидерите на страните, през които трябва да премине -  България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, съобщи EurActiv.

"България няма намерение да прави отстъпление от европейското законодателство", е казал днес зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов на срещата с европейските експерти, с които са били обсъдени законодателните промени по морската част на проекта "Южен поток", както и подготвяните аргументи от българска страна в отговор на писмото на ЕК.

Европейските правила за конкуренцията и прозрачността трябва да се спазват, при изпълнението на този проект, са отговорили от ЕК.


АНКЕТА: Ще се провали ли проектът "Южен поток"?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За договора за проекта "Южен поток"