Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание - тази на "Продължаваме промяната", утре - 1 юли, в 17 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Все още не е ясно кой ще приеме папката от Радев, тъй като преговорите между ПП и БСП бяха прекратени заради изгонването на 70 дипломати и служители на Русия вчера. Вицепремиерът и лидер на социалистите Корнелия Нинова заяви, че левицата ще се върне на масата за преговори само, ако от "Продължаваме промяната" предложат нов кандидат за министър-председател.

Тази сутрин премиерът в оставка Кирил Петков се срещна по спешност с депутатите от БСП в Народното събрание. След разговора, той изрази оптимизъм за продължаващ диалог, но Нинова бе категорична, че това няма да се случи без да бъде изпълнено условието им.

Ако партията на Кирил Петков не успее да състави правителство, то следва втората по големина парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, да получи от държавния глава своя шанс за втори опит за правителство. По време на консултациите при Румен Радев обаче председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че партията на Бойко Борисов ще върне мандата веднага, тъй като не счита за правилно да съставя правителство при положение, че не е първа политическа сила.

Ако това се случи, както е заявено, президентът връчва третия и последен мандат на парламентарна група по негов избор.