Държавният глава изрази увереност, че олигархичните зависимости в България могат много лесно да бъдат преборени без ВНС.

От "Подкрепа" настояха да бъде свикано ВНС, като предупредиха, че ако това не стане, ще организират национална стачка

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че ГЕРБ биха се върнали в парламента, ако се гласува за ВНС. От БСП казаха, че за да стане това, трябва да има дебат и консенсус, които нямало как да се случат, след като ГЕРБ ги няма в парламента. 

Преди свикването на ВНС трябва да е постигнат консенсус по това какво искаме да променим в Конституцията, смята президентът.

"Нека ясно си дадем сметка, че ВНС означава 400 депутати, които нямат срок. Ако не е подготвено добре, ВНС може и десет години да е в парламента. Те могат да отговорят на един единствен въпрос  - „Какво променяме в Конституцията?”. Ако това не е подготвено добре, ще вкараме държавата в огромен хаос", каза още Плевнелиев

Според него президентска република не е решение.

"Истината е, че законите ни в момента са европейски, истината е, че не техника е важна – дали велико или не велико – важно е съдържанието", добави Плевнелиев.

За импийчмънта

Той коментира още и подписката за импийчмънт, която започнаха хората от контрапротеста в подкрепа на кабинета. Те се разгневиха от изявлението му, в което заяви, че единственият изход от ситуацията в страната са предсрочни избори.

Президентът заяви, че уважава правото на хората да направят подписката, но добави:

"Вярвам и се надявам, че тези, които ще подпишат подписката за импийчмънт, не са се повлияли от някои партийни интереси. През последните месеци доказах с действията си, че съм независим, подкрепих референдума (за АЕЦ "Белене" - б.р.) и неговото провеждане, за което много партии дадоха критична оценка. Подкрепих и протестите през февруари, за което също имаше критики".

Той допълни, че основното послание в изявлението му е било да не се бойкотира народът, а политиците да работят заедно с него.

"След като се изсипаха толкова много критики, значи посланието ми проработи. Надявам се повечето хора да прочетат думите ми и тогава да преценят дали да сложат подписа си. В петък посочих, че решението за нацията не може да дойде от Брюксел или от ЕС, ние сами ще изковем нашата демокрация”, каза още държавният глава.

За апела на посланиците


По повод апела на посланиците на Германия и Франция общественото недоволство да бъде чуто, Плевнелиев каза:

Трябва ли толкова бързо да се дават оценки дали те се месят или не в работата на България? Моята оценка е, че посланиците на ЕС са част от нашето семейство, те са големи приятели на България. Трябва да се вслушаме в техния глас, а те казват нещо много важно – че демокрацията се базира на три основни принципа – независими медии, система на правораздаване, която раздава справедливост не за силните на деня, и трето - пазарна, а не олигархична икономика".