Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's (S&P) понижи дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и в местна валута с една стъпка от "BBB/A-2" на "BBB-/A-3" със стабилна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите (МФ).

Рейтинговата агенция изтъква като основна причина за ревизията на рейтинга нестабилната политическа ситуация.

Според S&P сегашната политическа среда продължава да поставя предизвикателства за осъществяването на необходимите реформи за справяне с дългосрочни институционални и икономически проблеми и възпрепятства растежа.

Като основен индикатор за недостатъчен растеж е посочен средният реален икономически растеж за периода 2010-2013 г., който е оценен на под 1%.

Като силни страни на рейтинга, които подкрепят стабилната перспектива и балансират рисковете от политическа нестабилност, са посочени фискалната гъвкавост и ниските нива на дефицит и държавен дълг.

По-рано през деня от МВФ също оцениха вътрешната политическа несигурност и нейното въздействие върху реформите и инвестициите като основна заплаха за слабия напредък на икономическия растеж на България.

Българското правителство изглежда на ръба на срива след слабите резултати на социалистическата партия на изборите за Европейски парламент през май и очакваните предсрочни избори
, заключи мисия на фонда.

Промяната в оценката на S&P се очаква да се отрази и на условията, при които България предстои да заеме дълг в размер на 3.9 млрд. лв. на международните пазари, отбелязва "Дневник".

Министърът на финансите Петър Чобанов коментира, че S&P базира своето решение основно на вижданията си за продължаваща нестабилност на политическата среда, което е само една част от методологията за оценка.

За пореден път намират потвърждение оценките на международни анализатори за стабилни фискални променливи - дефицит и дълг, които са посочени като най-силните характеристики на водената политика, казва Чобанов.

Според него експертите от S&P не са отчели позитивните промени в текущата икономическа среда и рестартирането на икономиката,  ускоряването на растежа в края на 2013 г., подобряването на бизнесклимата през последните шест месеца, увеличаването на заетостта и на реалната средна заплата. 

Понижаването на рейтинга не е изненада. Още в началото на месеца финансовият министър прогнозира това като обвини опозицията, че допринася за това с негативното си говорене по темата и искания вот на недоверие на правителството заради провал във фискалната политика, който именно днес мнозинството в парламента отхвърли.