Пламен Николов от "Има такъв народ" получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев и стана ясно, че именно той е кандидат-премиерът на партията. Веднага след изясняването на името на предлагания от ИТН министър-председател не закъсняха и реакциите на останалите политически сили от 46-ото Народно събрание.

Посочването на кандидат за министър-председател на България в последния момент е несериозен политически акт, посочиха в писмена позиция от партия ГЕРБ. Подобни действия са белег за категоричната неспособност на "Има такъв народ" да носи отговорност, отбелязват още от партията.

"Внимателно ще коментираме кандидатурата за премиер от страна на ИТН. В момента заседава ИБ на БСП, каза пред БНР Кристиян Вигенин.

"Не сме изненадани от тази кандидатура толкова доколкото, че право на спечелилата партия е да посочи свой кандидат за министър-председател", обясни той и добави: "До момента сме обсъдили с ИТН политики и програми, по които сме се договорили, съвпаденията в нашите програми, очакванията ни все пак да има достатъчно ясен ангажимент на бъдещото праивтелство да реализира това, за което сме се договорили".

По думите на депутата от БСП се обсъжда възможността в началото на следващата седмица Пламен Николов да бъде поканен на среща с парламентарната група.

Депутатът Румен Гечев също от БСП посочи, че образованието на Пламен Николов е впечатляващо, но не го познава.

Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" също заяви, че не познавал Пламен Николов, но според него има шансове да бъде избрано правителство. 

"Ако детската градина рязко скочи в 10-и клас, възможно е да поумнеят политически в рамките на седмица", коментира Хаджигенов в bTV.

Той разкри и че по-рано на среща между "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" хората на Мая Манолова заявили, че няма да подкрепят спрягания от дни Петър Илиев за кандидат за премиер.

Председателят на коалицията Мая Манолова пък заяви задоволството си от приоритетите, посочени от Николов при излизането му от президентството след връчването на мандата. 'Изразявам задоволство, че 4 от приоритетите съвпадат с нашите, оценявам положително, че Тошко Йорданов обяви, че подкрепата от нас и ДБ е важна за ИНТ, защото такова е очакването на българските граждани - да има правителство на промяна а не на подмяна", каза Манолова и уточни, че ще изчакат срещите с кандидат-премиера и неговите ангажименти за срокове за реформи и социални политики, както и имената на министрите, за да вземат крайно решение дали ще го подкрепят.

"Очаквам конструктивен диалог и цивилизовано отношение, ако имаме общи цели, ще намерим и общо решение", отбеляза Манолова.

Предложението за премиер на ИТН коментира и Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме!", който заяви, че не може да се изказва за човек, когото не познава. "Не мога да се изказвам за човек, с чиято дейност съм слабо запознат, от биографията му изказана от Тошко Йорданов - оставам с добро впечатление", заяви Бабикян пред БНР и допълни: "Това, разбира се, не е задълбочен поглед към Пламен Николов, но така или иначе трябва да дадем толеранс и уважение към тежката задача и отговорност, с която се е нагърбил. Това, че не ни е познат - мога само да кажа, че добре, че този кандидат е сменен в последния момент и слава Богу, че не е от спряганите имена. Това, че не е толкова известен, не е толкова важно, а по-скоро да се види дали той ще може да цивилизова разговорите в парламента, които според мен трябва да продължат".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов беше пестелив и заяви, че е рано да се даде оценка за кандидатурата на Николов, тъй като дейността на предишния парламент е била твърде кратка. 

"Очевидно напълно непознат за нас колега, симпатичен човек. Рано е за какъвто и да е коментар, може би е малко тъжно за страната цялата тази работа", беше първият коментар на Иванов.

Видимо изненадан от предложението за премиер на ИТН, той говори и за 5-те приоритета на Николов за бъдещия кабинет. "Тези приоритети всеки гражданин може да ги обяви", заяви той.

"Посочването на кандидат за министър-председател на България в последния момент е несериозен политически акт. Подобни действия са белег за категоричната неспособност на ИТН да носи отговорност", е позицията на ГЕРБ.

Малко по-рано служебният министър-председател Стефан Янев заяви пред журналисти, че "трябва да се запасим с търпение и мъдрост, за да може партиите в парламента да свършат своята работа - България да има устойчиво правителство, тъй като държавата се нуждае от такова". Той призова партиите да бъдат последователни, защото в противен случай избирателите, които са ги пратили в парламента, ще ги санкционират на по-късен етап.