Преди дни депутати от БСП заявиха, че преди зимата трябва да отпадне забраната. Вече има готови промени в Закона за здравето и от левицата, и от "Атака". Предвижда се отново да се пуши в обособени помещения и след 22 ч. в нощните барове.

"Не мога по никакъв начин да поставя като аргументи от една страна здравето на нацията и от друга страна изискванията на един или друг бранш. Здравето на нацията на мен ми е важно",
каза президентът пред журналисти.

По думите му режимът у нас е въведен в много европейски държави - бил ясен, категоричен, дългосрочно правилен. Плевнелиев се надява да не отстъпим от тази позиция.

Противодимен ритуал

Около 30 представители на гражданската инициатива „България без дим" започнаха протест по обед пред централата на БСП заради намерението на управляващите да разрешат отново пушенето на закрито.

Идеята е да се остане на мирен пост пред „Позитано" 20 до вечерта, когато се очаква заседание на парламентарната група на левицата, предаде БНТ.

С противодимен ритуал протестиращите опитаха да обяснят на управляващите, че борбата с пушенето и грижата за здравните права са приоритет за европейските социалисти. 

В интернет пък вече има петиция "Не на връщането на цигарения дим в заведенията" и подписите в нея са над 71 000. 

Разположение на силите

Вчера министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева заяви, че забраната за пушене на обществени места е правилна и не трябва да се правят отстъпки в каквато и да било посока.

От левицата вече заявиха, че ще гласуват по съвест, същото казаха и от ДПС. От "Атака", които са сред вносителите на промените в закона, като цяло подкрепят отпадането на забраната. Само ГЕРБ са категорично против.


Анкета: Да се отмени ли пълната забрана за пушене?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Отмяната - Да или Не?