Природозащитници излизат на протест тази вечер с искане за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Те настояват да се поеме политическа отговорност за допуснатите нарушения на българското и европейско законодателство.

Протестната проява се организира точно седмица, след като Върховният административен съд отмени новото застрояване в Национален парк "Пирин", а вчера кабинетът отмени решението си за изграждане на втори лифт на Банско.

Сборният пункт е пред сградата на Министерския съвет, а началният час - 18:30 часа, уточниха организаторите от "За да остане природа в България".

"Спасихме Пирин засега! Искаме оставката на министър Нено Димов. Той предложи промените в плана за управление на Национален парк Пирин, за да позволи строителство и сечи. Правителството ги одобри. Ние обжалвахме и спечелихме съдебното дело на последна инстанция. Премиерът Бойко Борисов трябва да поеме политическата отговорност за незаконното решение на Министерски съвет за Пирин и министърът на околната среда Нено Димов трябва да подаде оставка. Въобще не става дума за втората кабинка, за поминъка или за спорта на децата. Става дума за това как държавата работи само в полза на своите икономически обръчи", заявиха от екоорганизацията.

В края на миналата седмица природозащитниците изпратиха официално писмо до премиера с искане за спешна среща с настояване за поемането на лична отговорност и обсъждане на вариантите за устойчиво развитие на Пирин.

Освен оставката на Димов, от коалицията настояват Борисов да отстрани директора на Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров заради тяхното "дългогодишно въвеждане в заблуждение на правителството за законовата ситуация в парк "Пирин" и разпоредбите на европейските директиви".

Константин Иванов от Фонда за дивата природа заяви пред БНР в навечерието на протеста:

"Някой трябва да поеме политическата отговорност. Това трябва да е, разбира се, премиерът Борисов, понеже неговият орган МС е подписал това решение, но, тъй като вносител е бил министърът на околната среда, той трябва, най-малкото да си подаде оставката, понеже е вкарал държавата в един процес, който очевидно е незаконен".

Природозащитничката Катерина Раковска пък предупреди:

"В момента, същите тези хора са подготвили промени в Закона за биоразнообразието, които ще имат негативни последствия за цялата екологична мрежа и обезсмислят "Натура 2000" - мрежата в България. Това е много опасно. Да предотвратим бъдещи грешни решения!".

В столицата довечера ще има още един протест - от 17 до 20 ч. ще протестират жители на столичиня район "Изгрев" с призив "Слънце за децата ни!" срещу презастрояването на квартала и съпътстващите неудобства за живеещите там.