Министерският съвет отмени решението си от 29 декември 2017 г. за предприемане на спешни действия по реда на екологичното законодателство при наличие на инвестиционно намерение за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в Ски зона - Банско, съобщи правителствената пресслужба.

До това решение се стигна, след като миналата седмица петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) задължи кабинета да отмени решението си за изменение за изменение и допълнение на Плана за управление на Национален парк "Пирин". Съдът допусна единствено ремонт, но не и изграждане на нови съоръжения на базата на Закона за защитените територии. Освен това не са спазени и изискванията на евродирективата за екологичните оценки.

В края на декември 2017 г., по предложение на министъра на околната среда и водите Нено Димов, Министерският съвет одобри частично изменение в плана на парк "Пирин", с което се даде възможност за строителни дейности на 48% от територията на целия парк: бе разрешено строителството в т.нар зона за опазване на горски екосистеми и отдих, която е 45 на сто от парка, в зона за туризъм (2.2 %) и в зона за инфраструктури и съоръжения (0.6 на сто). До последно правителството настояваше, че ще се строи само т.нар. втора кабинка и то в буферната зона.

Решението за изменение в плана за управление от края на 2017-а бе придружено с още едно решение на МС. С него се възлагаше на министъра на околната среда и водите, при наличие на инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско и на съпътстващата я инфраструктура, да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения". Именно това свое решение отмени днес правителството.

По-рано днес пред сградата на правителството природозащитници поискаха оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Въпреки че съдът не позволи нови строежи в Пирин, от екоорганизациите държат да се понесе политическа отговорност.

Преди заседанието на правителството, от WWF внесоха в Министерския съвет свой доклад-предложение - как да се развива икономиката и едновременно с това да се опазва природата. Според защитниците на Пирин, екоорганизациите са некоректно демонизирани и сочени с пръст, че са платени и не защитаватинтересите на икономиката.

"Има много възможности да се развива туризъм в района на Пирин, без планината да бъде унищожена. Там има ужасно много минерална вода, която не се използва пълноценно", заяви Константин Иванов от WWF.

Еколозите планират да излязат на протест в четвъртък вечерта.