Последните поправки в Закона за чужденците в България , приети от парламенти на 24 октомври 2013 г., пременят и Закона за българското гражданство.

Една година след получаване на статут на постоянно пребиваващ лицето ще може да стане български гражданин при облекчени условия, като увеличи инвестицията до 2 млн. лева.

Според държавния глава обаче преценката за това дали да се даде гражданство или не, не може и не трябва да почива само на финансови аргументи.

Водещи трябва да бъдат заслугите на лицето към страната и интересът, който държавата има от това - да създаде посредством натурализацията политическата и правната връзка държава-гражданин, смята държавният глава. 

Още от мотивите на президента

"Държавният глава подкрепя усилията на всички институции да създават благоприятен климат за привличане на инвестиции в икономиката ни. Това е национален приоритет, но той не бива да бъде за сметка на националната сигурност".

С промените се създава възможност чужденец, гражданин на трета страна извън ЕС, да получи право на постоянно пребиваване в България, ако е вложил сумата от 1 млн. лева в българска лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години.

Президентът припомня, че този текст е действал до началото на 2013 г., когато е бил отменен по съображения за защита на националната сигурност и поради предоставени данни от службите за сигурност за съществуващи порочни практики за заобикаляне на закона.

Приетите в края на октомври промени не предотвратяват възможността чужденец, който е получил право на постоянно пребиваване чрез вложение от 1 млн. лева, впоследствие да ползва тази сума като обезпечение при кредит.

Паричните средства, получени чрез кредит, от своя страна могат да бъдат използвани от други лица отново за получаване на разрешения за постоянно пребиваване.

Парите формално са вложени в кредитна институция, но с това не се постига реален ефект върху икономиката
, се отбелязва в мотивите за ветото.
 
Пълните мотиви на държавния глава са публикувани в Интернет на адрес: www.president.bg.