Здравният министър Кирил Ананиев да отиде довечера на финалата за футболната Купа на България ЦСКА - Локомотив (Пловдив), за да контролира лично дали феновете спазват правилата срещу епидемията. Това разпореди премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерски съвет днес.

За финала довечера правителството разреши на стадиона да присъстват 12 000 привърженици на двата отбора, а не както е по общите правила - само 4000.

"Надявам се феновете да ни върнат с разбиране и спазване на правилата, да стоят през седалка, за да не затворим след този мач първенството за привърженици", каза Борисов.

"Вчера СЗО отново ни уплашиха с твърдението, че най-лошото тепърва предстои в условията, когато държавите разхлабват мерките. Колко дисциплинираните са българите, когато отиват в чужбина. Помните какъв шум беше за декларациите по КПП-тата, а сега чинно си попълват за Гърция, плащат си магистралите", каза още Борисов.

"До момента сме платили около 130 милиона лева по мярката 60:40. Благодарение на нея са запазени работните места на 160 хиляди души в близо 9000 предприятия. Новият дизайн на мярката 60:40 ще действа до 30 септември и ще струва на държавата над 1 млрд. лв.", допълни той и помоли колегите си от МС да гласуват "за" и така да я подкрепят.

"Със 160 милиона евросредства ще се подпомага бизнесът за наемане на безработни. Средствата не са от заем, безвъзмездни са. От тях само 50 милиона са за туризма", добави премиерът.

"За секторите туризъм и пътнически превози мярката ще е реално 80/20, тоест държавата поема 80% от заплатата на работниците. За тези два сектора има допълнителна мярка на стойност 40 млн. лв.", каза още премиерът.