Премиерът Кирил Петков посрещна македонския си колега Димитър Ковачевски в София.

Церемонията по посрещането на македонския министър-председател се състоя на площад "Св. Александър Невски" в столицата.

Ковачевски и членовете на правителството на югозападната ни съседка са на двудневно посещение у нас по покана на българския премиер Кирил Петков, който на 18 януари посети Скопие с ръководена от него правителствена делегация.

Двамата премиери положиха венци пред Паметника на Незнайния воин под съпровода на представителния Гвардейски духов оркестър.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Двете правителства ще проведат съвместно заседание в резиденция "Бояна" утре, след което министър-председателите Кирил Петков и Димитър Ковачевски направят изявление за медиите.

Снимка: БТА

Паралелно с това са предвидени заседания на новосформираните работни групи в различни области, а среща ще имат и съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси.

Снимка: BulFoto

От страна на българското правителство беше изразена надежда двете посещения да се превърнат в ключова стъпка за утвърждаването на диалога между София и Скопие.

Междувременно министрите на външните работи Теодора Генчовска и Буяр Османи се срещнаха в София днес, непосредствено преди началото на Второто съвместно заседание между правителствата на България и Северна Македония.

Двамата първи дипломати изразиха задоволството си от активизирането на диалога през последните седмици, както и увереността си, че предстоящото заседание между правителствата ще допринесе за задълбочаването на положителната динамика в отношенията.

Снимка: МВнР

Те приветстваха инициативата за създаване на секторни работни групи като средство за надграждане на политическия диалог и инструмент за идентифициране на практическите ползи от по-активно сътрудничество между България и Северна Македония.

В рамките на срещата беше направен преглед на актуалното състояние на политическия диалог и двустранните отношения, включително и в контекста на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Беше обсъден и полученият през декември 2021 г. от Северна Македония отговор на предложенията на България по пакета за политически въпроси "5+1".

Външните министри се обединиха около мнението, че директните и интензивни контакти между двете институции са правилният път в посока намиране на взаимноприемливи решения на отворените въпроси.

Подобряването на трансграничния трафик, като един от основните приоритети на правителството, пък е водеща тема на предстоящите срещи на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев с ресорните му колеги от Република Северна Македония, Турция и Румъния. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Целта е по-бързо придвижване на пътници и товари на запад, юг и север.

Първата среща е с министъра на транспорта и комуникациите на Северна Македония Благой Бочварски на 25 януари. Тя ще е в рамките на съвместното заседание на правителствата на двете държави в София.

На 27 януари 2022 г. в Свиленград ще бъдат обсъдени мерки за подобряване на пътния трафик между България и Турция, в частност граничните пунктове при "Капитан Андреево" - "Капъкуле" и "Лесово" - "Хамзабейли".

Ускореното придвижване на хора и товари ще бъде тема и на срещата със заместник министър-председателя и министър на транспорта и инфраструктурата на Румъния Сорин Михай Гриндяну на 28 януари 2022 г. в Русе. На нея се очаква да бъдат обсъдени възможностите за подобряване на свързаността между двете държави.