Тежките времена предстоят, каза на редовно правителствено заседания премиерът Бойко Борисов.

"Актуализираните планове вървят с добри темпове, краят на тази година, началото на другата ще настъпи истинската криза, световната икономика не се възстановява. Нищо не подсказва, че сме преодолели кризата. Вместо да търсим максимална консолидация в държавата. Подпомагаме не с кредити, а с грантове - безвъзмездни пари, но сме внимателни, защото те не извират от никъде", каза още министър-председателят.

Маските не са за да запушим устата. Световната икономика по никакъв начин не се възстановява. Нищо не подсказва, че сме преодолели от медицинска гледна точка, и вместо да търсим максимална консолидация в държава, някои критикуват и считат, че ще се справят по-добре. В тази ситуация всяка нация, трябва да бъде мобилизирана и политическата класа трябва да дават тон, заяви Борисов.

Интересно ми когато колегите казват отново да затваряме и да дезинфекцията, носенето на маска и дистанцията единствено предпазват от заразата. Излиза, че ако има заповед и диктат, ще изпълняваме. Ако няма, не изпълняват. Защо е нужна заповед? За да им запуши устите", допълни той.

"Много по-развити държави продължават да се лутат, няма решение, което да можем да изпълним заедно. Считаме, че хората са добре информирани, като в една демокрация", каза Борисов.

"Дали да отидеш на ресторант, кино, мач, това е риск на всеки. Необходимо ли е отново да се затваря, това влияе на психиката. Ако има заповед да не пътуваш, за да има кого да псуваш, това е добре. Когато всеки от нас трябва да спазва необходимите мерки, демокрацията ни е в повече", обясни Борисов.

"Представете си днес да издадем заповед за месец да не излизаме от вкъщи, не можем ли да се спрем без заповед?", попита премиерът.

Трудното е да се научим да живеем и да работим с мисълта, че този вирус е между нас. Ако не го направим, няма да издържат финансовите и медицинските системи - тогава ще се разпадне държавността, каза премиерът.

Правителството реши в началото на заседанието да даде на Министерството на образованието и науката сграда във Велинград, която да се полза за пансион за месната гимназия по горско стопанство.