Лидерите и депутатите от парламентарно представените партии излязоха с първи коментари, след като служебният кабинет "Главчев" положи клетва на рекордно кратка церемония без дебати в пленарната зала.

Според председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в служебното правителство доминира кабинетът "Денков-Габриел".

"От това, което виждам, доминира старият кабинет - кабинетът "Денков-Габриел". Особено с такива знакови министри като Георги Гвоздейков, Кирил Вътев, заместник-министрите, които са назначение от партията на "Промяната", в екологията, в образованието. Имаме всъщност три-четири нови имена", коментира Борисов.

"Това служебно правителство можеше да изглежда по съвсем различен начин. Тези два месеца да използваме в преговори и след изборите да се направи едно истинско коалиционно споразумение", отбеляза още лидерът на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че последният му разговор с Димитър Главчев е бил преди години, в стария парламент, и не е бил приятен, защото тогава му е поискал оставката. Беше нагрубил колегите от БСП и те поставиха това като условие, припомни Борисов, цитиран от БТА.

Попитан дали ще нарежда на Главчев, защото кариерата му е била свързана с ГЕРБ, Борисов каза, че ако е имал контакт или влияние върху Главчев, е нямало да остави този външен министър и други от министрите.

Снимка: БТА

Нинова пък определи като политически и на ГЕРБ служебния кабинет.

"Имаме политически служебен кабинет, за нас това е кабинет а ГЕРБ. Разграничаваме се от всички тези действия, не отидохме и на квазиконсултациите при президента, това не бяха истински консултации, това е опит всички политически партии да бъдат въвлечени като съотговорни в това, което става. Ще продължаваме да бъдем алтернатива на такъв модел на правене на политика", категорична беше Нинова.

Според нея е грешка оставането на вътрешния министър Калин Стоянов на поста в служебния кабинет.

"Според нас е грешка Калин Стоянов да остане, защото предварително са заложени мини в едно от най-важните министерства. това е първият служебен кабинет, който започва с протести срещу него още преди да се е заклел", добави председателят на БСП.

Снимка: БТА

Борислав Гуцанов от БСП коментира само, че това служебно правителство е силно партийно и поставя много въпросителни. 

В навечерието сме на избори, на нещо, за което предупреждавахме, че ще ни доведе до конституционна криза, и ако бъде избегната към днешна дата, ще е с цената, че служебното правителство ще бъде ярко "овладяно от сегашните управляващи", коментира в кулоарите на парламента и народният представител от "Възраждане" Цончо Ганев след полагането на клетва на служебния кабинет.

Имаме изключително "балансирано правителство към момента - между ГЕРБ-ДПС и "Продължаваме промяната-Демократична България", защото от кабинета "Денков" остават четири ярки лица и оттук нататък е ясно, че това правителство ще изпълнява това, което изпълняваше редовното, добави Ганев, цитиран от БТА.

"Възраждане" като политическа сила нямали доверие в това какво предстои да свърши това правителство, нямали доверие и във вътрешния министър, стана ясно от думите на Ганев.

Според депутата корупционните скандали в момента са плод на сблъсък на различните лобита на управляващите, а овладяването на държавата продължава с мощна сила. Искам да попитам управляващите какво ще правят, ако Конституционният съд върне реформите в Конституцията - няма да се промени нищо в следващите 2-3 месеца, но ще лъсне цялата безпомощност, коментира представителят на "Възраждане". Нищо не се случи от това, с което се оправдаваше съществуването на кабинета "Денков" - съдебна реформа, влизане в Шенген и Еврозоната, изтъкна той.

Снимка: БТА

Депутатът коментира и казуса с главния секретар на МВР Живко Коцев. Изключително срамно е, вижда се, че това не е само една персона като главен секретар на МВР, срамно и позорно е, че това е част от ПП-ДБ - човекът, който трябваше да бъде председател на държавния щаб за провеждане на изборите, коментира Ганев. Той добави, че е срамно, че човекът, назначен лично от Асен Василев да ръководи "Митниците", вече е под постоянен арест.

Вие виждате кои са, от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) има много хора, за другите е рано да съдим, нека им дадем време да докажат, каза пред журналисти в парламента и председателят на ДПС Делян Пеевски.

Попитан дали Калин Стоянов и Живко Коцев трябват да останат на постовете си, Пеевски призова да се видят разпространените снимки. Кой не трябва да бъде там, кой е на снимките, добави още той.