Машините, с които ще се гласува на парламентарните избори на 4 април, бяха показани днес пред журналисти в логистичен център в София.

Стана ясно, че на вота ще се гласува с три карти. С една карта обаче няма да може да се гласува последователно два пъти. Подадените гласове ще се записват на две карти памет. В разпечатката на машинния вот ще се вижда изборът и QR код, съобщи БНТ.

Няма опасност за злоупотреби, защото машините все още нямат софтуер. След инсталирането, пак няма да може да се злоупотреби, защото нямат възможност за външна комуникация, уверяват производителите.

Един техник ще отговоря в деня на вота за не повече от 10 секции. Ако техникът не се справи, ще се обръщат към кол център. Ако машината не подлежи на оправяне - продължава се на класическото гласуване с бюлетини.

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>

В машинното гласуване са включени секциите с 300 и повече гласоподаватели.

За изборите на 4 април трябва да бъдат осигурени 9600 машини за гласуване. Първата партида от 300 машини беше доставена в срок до 10 февруари. Те се съхраняват в специални куфари и се охраняват в подходящ склад.

С втората партида трябва да пристигнат не по-малко от 5700 машини, а срокът е до 28 февруари. Третата и последна партида с останалите машини трябва да пристигне до 9 март.

Машините са произведени в Тайван. 3000 от тях са използвани на предишните избори - за Европарламент, останалите са чисто нови.

Това ще бъде най-масовото машинно гласуване, като това ще е шести път - при първия се започна само с 50 машини.