Напусналите заради войната граждани на Украйна вече наближават 6 милиона души. Пристигналите у нас към 12 май са 252 826, 148 591 са напуснали. 41% от влезлите остават у нас. Това заяви Мариана Тошева, ръководител на Оперативната група за бежанците към Министерския съвет.

Регистрираните по временна закрила са 102 522 или почти 100% регистрирани по временна закрила. Страната ни излиза на първо място по брой регистрирани с временна закрила от държавите в ЕС, поясни Тошева. 

Мярката за настаняване в хотелите, обявена до 31 май, няма да бъде продължена, стана ясно по време на брифинга.

Приоритет е интеграцията на бягащите от войната. Една от мерките за това е приемане и подпомагане от самите общности, допълни Тошева.

Към момента, приоритет е интеграцията от гражданското общество, не само в нашата страна. Това което касае България до края на седмицата, ще влезе дигитална платформа, която ще събира данни колко от украинските граждани имат намерение да останат у нас, тъй като някои вече са заявили, че ще напуснат страната след 31 май. Според данни от ново проучване, около 70% от оставащите у нас имат нагласа да започнат постоянна работа. 10% ще започнат работа, ако децата им бъдат отглеждани от родителски колектив или дневен център. От понеделник и анкетьори, за събиране на повече информация. 

След 31 май бежанците от Украйна няма да се настаняват в хотели.

"Тези хора намериха едно сигурно и безопасно място у нас. Втората страна на тази мярка беше, че по този начин се подпомогна и българската икономика в лицето на заетите в туристическата индустрия", каза Мариана Тошева.

Самите украинци изявяват желание да живеят навън, а не в общински бази, съобщи Тошева. Тя уточни, че жените са 52 хиляди, а децата - 40 658. Непълнолетните и непридружени лица са 436.

Над 1700 служители от МВР са преминали интензивно обучение за работа със системата за бежанците, в резултат на което над 92% от украинските граждани вече са със статут за временна закрила. Оказват съдействие по местата за настаняване. Охраната на обекти от железопътната инфраструктура се осъществява от Жандармерията. Засилено и полицейското присъствие в хотели, където са настанени украинци. 

Към момента няма данни за случаи на трафик на хора сред украинските бежанци.

Министерството на туризма изрази благодарност към българските хотелиери, които откликнаха за настаняването на бежанци, предимно майки с деца, обясни Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма. Около 63 000 граждани са настанени в 1204 места за настаняване към момента.

Програмата, която приключва на 31 май в момента е в етап верификация за второ плащане. Първото плащане приключи окончателно на 9 май, допълни Георгиева.