Задържаният за организиране на схема за купуване на гласове чрез застъпници в Етрополе е на около 35 години, представител на фирма за бързи кредити и е осъждан за шофиране без книжка, обяви на брифинг прокурор Христо Христов, цитиран от БТА.

БНТ съобщи, че арестуваният е Кирил Николаев Киров, който е и председател на шахматен клуб в града.

По-рано днес от държавното обвинение съобщиха, че при претърсване на жилището на обвинения са били намерени 61 попълнени декларации на застъпници на политическа партия, при 19 изборни секции в общината.

Извършени са били разпити на свидетели, някои от тях пред съдия. Свидетел е потвърдил по време на разпит пред съдия, че във вторник е трябвало да получат обещаните пари.

На гражданите, декларирали съгласие да бъда застъпници на политическа партия, им били обещавани по 50 лв, ако гласуват за същата. Сумата трябвало да получат на 6 юли.

Откритите декларации са били попълнени с данни на граждани от Етрополе и с. Малки Искър, като те са и подписани от тях.

Полицията в Сливен работи по 18 сигнала за купуване на гласове, съобщиха междувременно от ОД на МВР. Сигналите са получени от граждани и придобити при полицейска оперативна работа, като по случаите са образувани проверки.

В областта се извършват проверки на гражданската регистрация, което включва регистриране на по-голям брой лица на един адрес.

На 1 юли в страната започна специализирана операция против престъпленията срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство. 

Задържаният вчера в Пловдив собственик на цех и фирма за дограма, разследван за купуване на гласове за предстоящите избори, е бил освободен, съобщи bTV. Прокуратурата не е удължила мярката му за неотклонение. Полицията арестува двама помагачи на бизнесмена у когото бяха открити тефтери с имена, адреси и суми.

Двамата задържани са признали, че са му помагали на предните избори. А пред съдия показания са дали и двама от списъка, които потвърдили, че са получили пари, за да гласуват. Посочват арестувания с цеха за дограма като организатор на схемата.