На 28 май 2013 г. антиправитествената демонстрация отразявала и фотографката от "Булфото" Тихомира Методиева. Сега тя разказа пред bTV, че когато в края на годината разглеждала архива си от снимки, разпознала никому неизвестната през пролетта Гергова. На фотографиите тя е запечатана с българското знаме, до плакат с надпис „Олигарски, върви си". 

В този ден близо 200 протестиращи срещу бъдещото правителство на Орешарски блокираха за кратко движението в центъра на София заради предложения за министър на инвестиционното проектиране архитект Калин Тихолов, който се отказа от поста.

Пред телевизията самата Гергова оправда "пребоядисването" си с това, че е убедена, че кабинетът си е взел поука от протестите и е поправил действията си. Тя подчерта, че не се срамува, защото тогава смятала, че правителството нямало да работи за хората.

Излязохме заради един министър и той бързо беше сменен”, обясни тя.

По думите й това е първото правителство, което се вслушало в хората.

Фотографката обаче коментира преминаването на Нина Гергова към контрапротестиращите така: 

Катарзис, катарзис. Нали напоследък това стана модерно. Сигурно по финансови съображения е преживяла катарзис (изразът придоби популярност, след като Сергей Станишев заяви, че Делян Пеевски е преживял катарзис - б.р.)”.

На протеста от 28 май Тихомира Методиева е снимала и други протестиращи, които по-късно заявиха обратната позиция. Младеж и жена, които тогава протестират срещу кабинета "Орешарски", месеци по-късно участват в атаката на университета в опит да го освободят от окупаторите.

В края на ноември се разбра, че Нина Гергова и още едно известно от контрапротестите лице - Стилиян Иванов, са станали експерти към Министерството на културата. Двамата са назначени в работна група от 60 души по изработване на проект за изменение и допълнение на Закона за паметниците на културата.