"Изминаха 30 години, откакто правим приватизация и въпреки това - досега не сме стигнали до една приемлива истина за приватизацията. И аз се чудя на лековерността на нашето общество - как истината за приватизацията ще излезе от куфарчето на проф. Стив Ханке? Тук даже и не говоря за куфарчето му - аз съм много смутен и много загрижен от лековерието и наивността, които започват да властват".

Това заяви президентът от 1997 г. до 2002 г. Петър Стоянов пред bTV по повод интервюто на Ханке в предаването "120 минути", в което той заяви, че в България при управлението на Иван Костов е имало корупция при приватизационните сделки. Американецът настоя, че е показал документи за това на тогавашния държавен глава Стоянов, който се ядосал и пред очите му се накарал по телефона на премиера Иван Костов.

Според Петър Стоянов вяра в достоверността на версията на проф. Ханке идвала от впечатлението, че той е единственият "баща" на българския валутен борд. Стоянов обаче посочва друг човек, за когото това твърдение е по-вярно - Красимир Ангарски.

В случая прокуратурата трябва да е спокойна, защото Ханке пази оригиналите на тези документи, допълни Стоянов. Той добави, че не помни да е ксерокопирал документите, но и в тях нищо не му е направило впечатление. Нямаше нищо важно, каза Стоянов.

"Бях леко раздразнен, обадих се на Костов, но нямаше нищо драматично в това, което му казах", разказа бившият държавен глава.

"Веднъж проф. Ханке наистина дойде при мен, седнахме наистина в тази зала и той извади наръч документи. От тях ставаше ясно, че една или две американски компании имат интерес да инвестират в България. Проф. Ханке ми каза, че американците се оплакват от това, че нашите власти умишлено забавят сякаш тяхното желание за приватизация. В никакъв случай не ми е казал, че някой е искал рушвет, да бъда честен. Но ми казваше, че действията на нашите хора са двусмислени. Забавянето и отлагането се прави сякаш да си поискат нещо насреща", каза Стоянов.

По думите му той се почувствал раздразнен и унизен от казаното от Стив Ханке: "Първо, защото никак не е приятно някой да дойде от Америка да ти казва, че си президент на корумпирана държава. Второ, защото ние в онзи момент имахме крещяща нужда от всякаква инвестиция. Обадих се, разбира се, на Иван Костов. Бях леко раздразнен. Може би съм бил малко по-възбуден. Казах му: "Виж какво, оправяйте си хората, като дойде чужда инвестиция, вие трябва ги посрещате от входа, да ги кандърдисвате, да ги стимулирате, да ги окуражавате". Иван беше, разбира се, съгласен с това".

"За мен е унизително - да ме питат дали преди 20 години съм получавал куфарче с някакви "тайни и компромати", заяви Стоянов

"Аз бях в състояние с това да се занимавам 3-4 месеца. След това мнозинството излъчи правителство начело с Иван Костов. И какъвто и сигнал да дойдеше при мен, аз го препращах или на тях, или на прокуратурата", добави той относно сигналите за злоупотреби в приватизационните сделки.

"С Иван Костов сме имали немалко пререкания, както знаете. Отношенията ни никога не са били блестящи. Аз и досега смятам, че той не постъпи блестящо, след като изрече една очевидна лъжа - всички досиета и лустрацията са се случили благодарение на Петър Стоянов. Но независимо от отношенията ми с Костов, аз не мога да излъжа и да го поставя в неприятна ситуация. Ние не сме били президент и премиер за собствения си кеф, ние поехме една държава, която бе в руини", каза Петър Стоянов.