Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна от столицата на Намибия Виндхук в Луанда, съобщи МВнР. Тя ще бъде на двудневно официално посещение в Република Ангола по покана на външния министър Мануел Домингуш Аугущу - първо по рода си след 1989 година.

Целта на посещението е да възстанови и засили политическите контакти между двете страни, както и да насърчи бизнес контактите и инвестициите на български компании в Ангола.

Българското завръщане в Ангола

Външнотърговските отношения на България с региона са част от общата търговска политика и политиката за сътрудничество за развитие на ЕС спрямо държавите от Африка на юг от Сахара, в чието формиране страната ни участва активно. Външноикономическите отношения на България с тези страни следва да се активизират, предвид традиционно добрите връзки с редица от тях и с оглед нарастващата роля на региона в световната политика и икономика, огромния икономически потенциал и природни богатства.

Очаква се да бъде обсъдено и възстановяването на традицията анголски граждани да се обучават в български университети. По информация от МОН в момента 40 анголски граждани се обучават в България.

Анголската страна проявява интерес и за проучване на възможностите за обучение на нейни военни в България. През 2017 г. делегация, водена от генерал-лейтенант Антониу Фернандеш, началник на Артилерията на Ангола, посети Националния военен университет "В. Левски", а заместник-министърът на риболова на Ангола г-жа Мария Антониу Нелумба посети Висшия военноморски университет "Н. Вапцаров" във Варна.

Вицепремиерът Екатерина Захариева получи покана за посещение в Ангола по време на първата си среща със своя колега Мануел Домингуш Аугущу в Претория през 2018 г. Тогава в Република Южна Африка като председател на Съвета на ЕС Захариева бе съпредседател на министерската срещу ЕС - Южноафриканска общност за развитие (SADC). Тогава българският външен министър разговаря по телефона и с министъра на икономиката на Ангола, който е завършил висшето си образование в УНСС. И с двамата министри Захариева обсъди възможностите за различни форми на сътрудничество в областта на сигурността, трансграничната престъпност, трафика на хора и оръжие, както и нелегалната миграция.

Република Ангола е страна в Южна Африка, разположена върху площ от 1 246 700 кв. км на южното крайбрежие на Атлантическия океан. На север граничи с Демократична Република Конго, на изток - със Замбия и на юг - с Намибия.

Страната е бивша португалска колония, която получава независимост на 11 ноември 1975 г. България е една от първите страни, признали независимостта на Ангола още същия ден с телеграма до анголския президент Агостиньо Нето. Населението на Ангола е 17 милиона.

Пробив в Намибия

Два дни по-рано - на 13 ноември, Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес между Намибия и България пред представители на правителството на африканската страна, съобщи тогава пресцентърът на МВнР.

В рамките на своето двудневно официално посещение и след срещите си с президента Хаге Готфрид Гейнгоб и министър-председателя Сара Кугуингелуа, българският първи дипломат проведе обстойни консултации със своя колега - вицепремиера и министър на международните отношения и сътрудничеството г-жа Нетумбо Нанди-Ндаитва. В тях се включиха от намибийска страна още министърът на финансите, на околната среда и туризма, на икономическото планиране, зам.-министърът на висшето образование, обучението и иновациите, зам.-министърът на вътрешните работи и миграцията.

Екатерина Захариева разговаря на четири очи с вицепремиера и министър на международните отношения и сътрудничеството на страната Нетумбо Нанди-Ндаитва

Снимка: МВнР

"Голяма чест за мен е да съм първият външен министър на България, посетил вашата страна. Земеделието, хранителната промишленост и фармацевтичната индустрия, включително производството на лекарства за ветеринарната медицина, са сред секторите, в които може да си партнираме", каза Захариева. Тя изтъкна, че отношенията ни имат потенциал и в енергетиката - тъй като България вече е натрупала голяма експертиза във възобновяемите енергийни източници, които Намибия също има планове за експлоатира ефективно.

"Може да ви предадем нашия опит във финансирането на стартиращи бизнес компании и в иновациите. Предлагаме много добро висше образование по информационни технологии и аграрно инженерство. Необходимо е да се фокусираме върху професиите, от които бизнесът се нуждае. Нашият бизнес е отворен за сътрудничество и би се съгласил да вземе на стаж младежи от вашите държави като МВнР може да съдейства за издаване на краткосрочни визи за обмяна на опит и стажове", изтъкна българският вицепремиер.

"По време на нашата борба за самоопределение и независимост вие ни оказахте незабравима помощ - България обучи в своите университети редица представители на нашето освободително движение, които сега заемат ръководни постове в държавното управление или в частния бизнес - каза вицепремиерът и външен министър на Намибия г-жа Нетумбо Нанди-Ндаитва.