Така премерът отговори на журналисти в кулоарите на парламента кога правителството ще подаде оставка.

"Не ви ли прави впечатление, че този въпрос задавате само вие, а не политическите сили? Някои от тях дори твърдят, че трябва да се забави още, за да не отидат изборите през август", заяви той, цитиран от БТА.

По думите на Орешарски преодоляването на петия вот на недоверие към правителството е доказало, че и към настоящия момент има подкрепа от двете партии.

"Друг е въпросът за хоризонтите на двете политически сили и парламентарни групи относно този мандат", допълни той.

На въпрос защо се е поддал да бъде прелъстен и изоставен от партии с користни интереси, премиерът Орешарски отговори, че "ако този извод се екстраполира напред в неговото развитие, може да стигнем до изводи, които не иска да коментира тук".

Орешарски уточни, че е разговарял с лидерите на БСП и ДПС.
"Обаче отговорът няма да удовлетвори вашето въображение относно това, че някой друг ми спуска решенията", допълни той.

Орешарски: Маккейн почти нищо не каза за "Южен поток"

Попитан каква е била разменната монета за спиране на проекта "Южен поток" във връзка с посещението на американските сенатори Орешарски заяви, че на срещата Джон Маккейн почти нищо не е казал по въпроса за спиране на проекта.

"Контекстът на разговорите ни беше по-голям - енергийната сигурност на континента, региона и нашата страна, и действията, които предприема българското правителство, в това число и предходни правителства, в усилията да се диверсифицират доставките", каза още премиерът.

Той бе изслушан в парламента за проекта и увери, че е разпоредил на всички участници от българска страна да прекратят процедурите по "Южен поток", докато текат консултациите с ЕК.

Кога ще са предсрочните избори?

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира междувременно, че "май никой не бърза" с предсрочните избори.

По думите му ще има сериозно обсъждане.

"Но тази дата не може просто така да бъде дадена на ГЕРБ, не те ще определят. Въпросът ще бъде обсъден на КСНС, въпреки че би трябвало да бъде между партиите", коментира Станииев.

Има ли разговори на ДПС с ГЕРБ?

Лидерът на ДПС Лютви Местан категорично отрече партията му да води разговори с ГЕРБ за следващо управление на страната, както твърди лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

"Не, нямали сме разговори. На Консултативния съвет в този формат ние ще бъдем в пряк и косвен режим на диалог с всички партии. Оставаме отворени. Основните политически сили, първата и втората, все пак да имат водеща роля при определянето на датата. Надявам се да определим разумна дата при президента за избори и съобразно това да последва оставката на г-н Орешарски", каза той.

АНКЕТА: Кога ще са предсрочните избори според вас?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За договора за проекта "Южен поток"