Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС предизвика остро обществено недоволство, включително и призиви за оставка на оглавяваното от мен програмно правителство, се посочва в изявление на министър-председателя Пламен Орешарски, разпространено от правителствената пресслужба.

Подаването на оставка в този момент е лесно лично решение, но е крайно безотговорно поради опасност от нова дестабилизация на страната, невъзможност за подписване на споразумение с ЕК за следващия програмен период и загуба на милиарди евро европейско финансиране, за стабилизиране на енергийната система и решаването на спешните проблеми за обществото ни, се отбелязва в изявлението.

По думите на премиера, при избора на председател на ДАНС, е търсена силна фигура, която би могла да предприеме решителни действия по отношение на ширещата се контрабанда.

"Фигура, която би могла да окаже натиск върху контрабандата и мащабните практики за отклоняване на ДДС", посочва Орешарски.

Обществените реакции показаха, че предложената кандидатура е обществено-неприемлива, коментира премиерът и допълва, че законът го задължава да внесе предложение за председател на ДАНС и затова в следващите дни ще проведе серия от срещи и консултации, така че да намери обществена подкрепа за новата фигура, която ще предложи.

Той покани в понеделник, от 14 часа, в Министерския съвет, представители на неправителствените организации, подписали петицията срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС и представители на протестиращите, за "конструктивен диалог".

На първата ни среща с гражданските организации и представителите на протестиращите поех категорично ангажимент за обществени съвети към всяко министерство и областна управа, а аз самият да се срещам с тях всеки втори петък. Това е ангажимент, който безусловно ще изпълнявам, посочи още министър-председателят Пламен Орешарски.

Десетки хиляди хора в различни градове протестираха вчера срещу правителството. Само в София се събраха над 12 000 души.
За днес отново е насрочен протест, насочен срещу олигархията. Над 70 000 са поддръжниците на протестите във Фейсбук.