Пред БНР той коментира, че страната ни е транзитна за дхихадистите, които отиват да воюват в Сирия и Ирак.

В началото на годината на границата бе задържан 29-годишния хаитянин с френски паспорт Фриц-Жули Жоашен при опит да напусне страната ни с детето си. Съдът отказа да го екстрадира по обвинението, че е отвлякъл детето си, но реши да го върне на Франция по издирване за „участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове". Жоашен каза, че е стар приятел с Шериф Куаши, но отрече да е замесен в терористичните атаки в Париж.

По думите на Жил де Керхов в България има близо 10 процента мюсюлмани.

"Те са много умерени, сред тях няма радикализация и това е чудесно, това много ме радва. Виждаме обаче какво въздействие оказва интернет, виждаме имигрантския натиск и напрежението около търсещите убежище, които идват от Сирия и Ирак, виждаме и определени влияния от Персийския залив", коментира той.

Според него в такива случаи трябва да се проявява предпазливост и да се действа изпреварващо.

Миналия декември Пловдивският апелативен съд остави окончателно в ареста 7-те задържани при акцията на ДАНС срещу проповядване на радикален ислям. Основният обвиняем Ахмед Муса е проповядвал антидемократична идеология и е пропагандирал война. Той е възхвалявал "Ислямска държава" и призовавал да се молят за загиналите бойци и призовавал към джихад, разказаха свидетели.
Специален обект за пропаганда на радикален ислям са малки момичета под 15-годишна възраст.

Вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева се срещна днес в Брюксел с Жил де Керхоф, съобщиха междувременно от пресцентъра на кабинета.
Кунева обяви, че България ще предложи на ЕС да изгради център срещу трафика на оръжие през Западните Балкани.

Тя обясни, че мотивите за предложението на България са, че страната е добре ситуирана и има необходимия административен капацитет. 

Кунева посочи, че през май Европейската комисия ще представи новата си стратегия за вътрешна сигурност, а България трябва да участва много активно в нейното изготвяне и като външна граница да даде своя принос.

Вицепремиерът подчерта, че това минава и през приемането на страната в Шенген.