Това реши Хасковският окръжен съд по искането на френските власти, които издирват приятеля на братята Куаши за „участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове", съобщиха Дарик и БНР.


Мотивите на хасковските магистрати за предаването на 29-годишния французин с хаитянски произход Жоашен на френските власти са, че са на лице всички условия, записани в европейската заповед за екстрадиция. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Миналата седмица окръжният съд отказа да екстрадира Жоашен по обвинението, че е отвлякъл детето си и го извел през границата. Мотивите бяха, че не е налице едно от задължителните условия - за двойна наказуемост, както и че българският Наказателен кодекс не третира като престъпление отвличането на дете от родител.

В заседанието днес Жоашен потвърди съгласието си да бъде върнат на Франция и в последната си дума пред съда посочи, че е невинен.
Миналата седмица съдът му даде 3-дневен срок, в който има право да преосмисли своето решение и евентуално да оттегли съгласието си да бъде екстрадиран.

“Обичам Франция, не съм терорист и желая да бъда екстрадиран“, каза Жоашен, цитиран от Хасково.инфо.

Преди дни той обясни, че е стар приятел с Шериф Куаши, но категорично отрече да е замесен в терористичните атаки в Париж.

Наложената на Жоашен мярка за неотклонение „задържане под стража" остава в сила до окончателното му предаване на френските власти, постанови съдът.

"Това трябва да стане в 10-дневен срок", обясни прокурорът по делото Дарина Славова.

За решението на Хасковския окръжен съд незабавно ще бъдат уведомени Върховната касационна прокуратура, Министерство на правосъдието и издалият европейската заповед за арест Главен съд на Париж, които ще получат и препис от него.

Ако се докаже обвинението срещу Жоашен, по френския наказателен кодекс се предвиждат до 10 години затвор.

Вчера посланикът на Франция благодари на Агенцията за социално подпомагане за бързите мерки, които са взети за детето на Фриц-Жули Жоашен.