Това заяви европейският комисар Кристалина Георгиева, която се включи със закъснение в надпреварата за следващ генерален секретар на ООН, в интервю за Асошиейтед прес, цитирано от БТА.

Българският дипломат и бивш вицепрезидент на Световната банка изтъкна обаче преди днешното й изслушване пред Общото събрание на ООН (от 17 ч. по Гринуич, 20 ч. българско време), че най-голямо значение имат нейните умения и решимост, които ще приложи на този пост.

"Ясно определям посоките. Гледам напред с яснота", увери Георгиева, която е европейски комисар за бюджета и човешките ресурси и заместник-председател на Европейската комисия.

Тя посочи, че е имало "елемент на изненада", когато българският министър-председател Бойко Борисов я е помолил да влезе в надпреварата, след като е оттеглил подкрепата на правителството за генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, също от България.

"Позамислих се малко, защото си дадох сметка, че процесът е толкова напреднал. Но после си помислих също: Ако не се включа, как ще знам дали имам шанс или не. За да разбера, трябва да се включа", каза Георгиева.

Като човек, който влиза в надпреварата на по-късен етап, тя признава, че е в "неизгодно положение", защото има по-малко време да се представи.

Новият български кандидат за генерален секретар на ООН ще бъде третиран на равни начала с останалите претенденти, подчерта председателят на 71-ата годишна сесия на Общото събрание Питър Томсън.

"Моята работа е да се представя възможно най-добре и да се надявам, че ще бъда оценена по заслуги, а не по продължителност на кампанията", заяви Георгиева.

Откакто беше номинирана за генерален секретар на ООН, Георгиева каза, че двама източноевропейски кандидати, които отпаднаха от надпреварата - бившият външен министър на Хърватия Весна Пусич и външният министър на Черна гора Игор Лукшич, са я подкрепили заедно с правителствата на Унгария и Латвия.

Според нея регионалното представителство и равенството на половете са важни, защото "ООН е най-всеобхватната организация, която имаме".

Досега не е имало генерален секретар на ООН от Източна Европа и държавите от региона настояват, че е техен ред за това. Също така се води кампания за избиране на първата жена начело на организацията.

"Принципът на универсалността основателно се цени високо. Но не значи ли това, че всички региони по света би трябвало да могат да видят себе си там горе на върха на организацията . . . ? И няма ли да бъде наистина справедливо половината от населението на планетата, което още не се е виждало там, да може да го направи?", заяви Георгиева.

Тя каза, че ако стане генерален секретар на ООН, неин спешен приоритет ще бъде да работи на всички нива за уреждане на конфликта в Сирия, да превърне в приоритет предотвратяването на конфликти, да изпълни целите за развитие на ООН за 2030 г. и Парижкото споразумение за борба с климатичните промени и да подходи "по-енергично" към реформирането на ООН.

Според Георгиева, ООН е достигнала до ниво, в което е разглеждана като бавнореагираща, неефективна и без фокус:
"Искам да възстановя репутацията на Обединените нации като източник на иновации, партньорство и резултати".

Георгиева се ангажира да задълбочи сътрудничеството с Африканския съюз в областта на превенцията на конфликти, обещава да търси нови източници на публично финансиране за разгръщането на мироопазващите операции и да привлече частни инвестиции за нуждите на бежанците от войни.

Борисов: Въпросът с българския кандидат се изопачава

Премиерът Бойко Борисов коментира критиките за смяната на българския кандидат за генерален секретар на ООН с обяснението, че въпросът се изопачава.

Борисов посочи, че никой не се е консултирал с ГЕРБ, когато преди две години е издигната кандидатурата на Ирина Бокова:
"Откъде накъде ще ни се вменява в дълг, че ние имаме вина за недоброто представяне. Направихме усилия. Питаха ли ни? Не. Всички връзки, контакти и авторитет, които имаме, ние ги използвахме. Ние предлагахме Бокова, но резултатите са ясни за всички. Тогава част от Европа казаха да пробваме с другия вариант - Георгиева. Никой не е казал, че тя ще стане генерален секретар".