COVID криза и избори не е добро съчетание. Това заяви в изборното студио на bTV юристът Огнян Герджиков. Според него основните участници във вота "2 в 1" не са заели твърда позиция относно COVID пандемията и необходимите мерки.

"COVID криза по време на избори не е добро съчетание. Политиците се опитаха да тушират. Очаквах, че ще има по-висока избирателна активност, защото не е лятно време. През лятото пък нямаше такъв COVID натиск и явно хората се страхуват да излязат", каза той.

По думите му българският народ е особен вид неверник: "Ние не вярваме на науката, не вярваме на авторитети, не вярваме на развитите нации. Малко сме скептици, малко сме своеобразни. Изглежда това е наследено, защото пет века сме били под Османско владичество. Ние сме последни по ваксинация и първи по смъртност".

Герджиков заяви, че според него ще се състави правителство в следващия парламент, но то няма да е дълготрайно.

"Гарантирам, че до края на годината няма да има нови избори, но за следващата година не мога да гарантирам. Ще се получи една коалиция, а ние не сме силни в коалициите. На втори-трети месец ще започнат вътрешни противоборства, което може да доведе до разпад и другата година може пак да ходим до урните. Дано да не съм прав", добави Герджиков.

Юристът коментира, че икономическата и COVID кризата ще повлияят за нестабилността на бъдещия кабинет.