Учителката по биология Ана Баракова, която измести с преференция 13/13 втория в листата на ББЦ в Пловдив, днес обяви, че напуска партията и ще стане независим депутат. Младата преподавателка обясни, че причината за това е натиск да се откаже от мястото си в Народното събрание.

От ББЦ коментираха, че това би било подмяна на вота на избирателите, които са гласували за партията, и я призоваха все пак да се присъедини към парламентарната им група.

Междувременно Николай Бареков, който остана евродепутат, коментира скандала пред журналисти в Брюксел, предаде БТА.

"Очаквам, че всичко това е буря в чаша вода и Баракова ще се завърне в парламентарната група, тя дори не я е напускала. По никакъв начин на тази госпожа не е оказван натиск, тя не е комуникирала с никого в партията", заяви лидерът на ББЦ и подчерта, че самият той е бил 10 дни в чужбина.

Всичко друго са излишни приказки и шумотевици, добави той.

Бареков определи Баракова като "случайно попаднал" в парламентарната група човек. Всички останали били проверени и сигурни, а групата - стабилна, каза още той и нарече ситуацията абсурдна.

Според разпределението след изборите ББЦ получава 15 мандата в НС и ако Баракова се отцепи, партията ще остане с 14 депутати. По правилник, за да има парламентарна група, са нужни минимум 10 народни представители.

Отношения Бареков-Борисов няма, не съществуват, заяви още евродепутатът по повод предстоящите преговори с ГЕРБ за съставянето на правителство.

"Бареков има властта да бъде евродепутат, а г-н Борисов е национален политик в България", допълни лидерът на ББЦ, който до преди изборите обвиняваше лидера на ГЕРБ в убийства и наркотрафик.

Той подчерта, че в петък преговорният екип на партията ще се срещне с ГЕРБ, но без "смехотворни условия" като поставените досега от други партии. По думите му, ако има допирни точки между ББЦ и ГЕРБ, разговорите ще продължат. Засега обаче в програмите на двете партии "нещата се припокриват 99%".

В отговор на въпрос как би било най-добре да завършат преговорите Бареков заложи на коалиционно правителство с мандата на ГЕРБ, с партньори от център-дясното политическо пространство. Според него кабинетът може да се състои от 3-4 политически сили, без "крайни елементи", като "Атака" и АБВ.

Попитан дали ББЦ ще подкрепя правителството в Народното събрание, ако не участва във властта, той отговори, че не знае и че зависи какви хора ще бъдат определени за министри.