"Ние сме разтревожени от действията и възможните намерения на Русия, но е важно да не драматизираме положението", заяви Столтенберг.

По думите му алиансът вижда "почти през цялото време" страх от тероризъм и кибератаки, но нищо не свидетелства за "конвенционално военно нападение срещу страна от НАТО и дори срещу балтийските страни".

Столтенберг каза, че каналите за диалог между НАТО и Русия остават открити, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

"Русия е нашият най-голям съсед и ние оставяме открити каналите, необходими за водене на диалог с нея", заяви той на съвместна пресконференция с датския министър-председател Ларс Льоке Расмусен в Копенхаген.

Расмусен каза, че двамата със Столтенберг са обсъдили действията на Русия и заплахата от тероризма в Близкия изток и Северна Африка.

"Ситуацията в областта на сигурността става все по-сложна, но ние не можем да забравим предишните предизвикателства, ако се появят нови. Необходимо е активно противопоставяне на всички тях", заяви той.

Расмусен каза, че Дания не може да увеличи разходите си за отбрана до 2 процента от брутния вътрешен продукт до 2024 г.

"При сегашното ниво на потребление не можем да достигнем 2-процентовия показател в определения период", заяви той. Това обаче не е и строго изискване, смята датският премиер.

"Даже ако бихме изискали необходимата сума, датските въоръжени сили не биха могли ефективно да усвоят тези пари", каза Расмусен.

Той все пак подчерта, че датското правителство планира значително да увеличи разходите за отбрана в близко бъдеще.

Столтенберг каза след среща с датския министър на отбраната Клаус Хьорт Фредериксен, че НАТО възнамерява да поддържа военно присъствие в Прибалтика и смята това за необходимо за намаляване на напрежението в региона.

По думите му увеличаването на военния потенциал на алианса на изток не трябва да се разглежда като опит за отприщване на нова Студена война или надпревара във въоръжаването с Русия.